Volvo Dynamic Steering – áttörés az erőlködés nélküli, fáradtságmentes kormányzásban

Mindössze néhány hónappal az új FH sorozat bemutatását követően újabb világszínvonalú műszaki innovációt mutat be a Volvo Trucks. A Volvo Dynamic Steering a hagyományos hidraulikus kormányrásegítést kombinálja egy elektronikusan vezérelt elektromos motorral, amelyet a kormányműre szerelnek fel. Az eredmény pontos kormányzás, ami biztonságosabb, kényelmesebb és élvezetesebb munkakörnyezetet nyújt a járművezető számára.

Volvo Dynamic Steering

„Ez a szabadalmaztatott technológia mindenféle üzemeltetési körülmények között a teherautó-sofőrök hasznára válik. Autópályán páratlan iránytartási stabilitást nyújt a dinamikus kormányzási rendszer. Kis sebesség mellett pedig még az alaposan megterhelt teherautó kormányzása is annyira könnyű, hogy akár egyetlen ujjal is megteheti” – mondja Claes Nilsson, a Volvo Trucks elnöke.

A Volvo Dynamic Steering nagy műszaki újdonsága a kormányoszlopra szerelt elektronikusan vezérelt elektromos motor. A teherautó hidraulikus kormányrásegítőjével együttműködő elektromos motor legfeljebb 25 Nm nyomaték kifejtésére képes, és másodpercenként több ezer szabályzó jelet kap az elektronikus vezérlőegységtől.

„Az elektromos motor feladata, hogy a működés minden egyes pillanatában tökéletes kormányzási érzetet biztosítson. A rendszer érzékelői révén felismeri például, ha a járművezető egyenesen szeretne haladni, és automatikusan gondoskodik arról, hogy ne szűrődjenek fel az útfelületről érkező zavaró hatások a kormánykerékre” – magyarázza Gustav Neander, a Volvo Dynamic Steering projektvezetője. Hozzáteszi:

„Kis sebességnél az elektromos motor rásegítése kiemelkedően könnyen kormányozhatóvá teszi a teherautót. Még egy alaposan megterhelt, off-road alkalmazású építőipari teherautó is a legkisebb erőfeszítés nélkül kormányozható, akár nehéz terepen haladva is. A fejlesztési folyamat során a tesztelést végző valamennyi teherautó-sofőrben igen jó benyomást keltett a rendszer.”

Bármilyen üzemeltetési körülmények között kiemelkedő

A rendszer előnyei négy pontban foglalhatók össze:

  • Kis sebességnél az elektromos motor átveszi a munkát a járművezető izmaitól. A járművezető így pihenhet és anélkül kormányozhat, hogy meg kellene erőltetnie a vállait vagy a karjait. A Volvo Dynamic Steering egy további előnye, hogy tolatáskor is visszaáll középállásba.
  • Az útfelület egyenetlenségeit, mint például a repedéseket vagy a lyukakat, kiegyenlíti a rendszer. Ez azt jelenti, hogy a kormányzási érzet sokkal biztosabb, mivel a járművezetőnek nem kell folyamatosan kis módosításokat tennie a kormánykerékkel.
  • Ez a pontos irányítás autópályán jobb iránytartási stabilitást eredményez, ami pedig nyugodtabb vezetési élményt és bármilyen sebesség mellett is teljes irányítást biztosít a járművezető számára. A dinamikus kormányzási rendszer gyakorlatilag mindazon kis kormánymozdulatokat szükségtelenné tesz, amelyek elkerülhetetlenek a mai utakon.
  • A meredek dőlésű útfelületet vagy az oldalszelet gyorsan felismeri az öntanuló rendszer, amely automatikusan kompenzál, így a járművezetőnek nem kell erőt kifejtve ellenkormányzással kiegyenlítenie az oldalirányú mozgásokat az egyenes haladáshoz. Ez jelentős előrelépés a közlekedésbiztonság és a járművezetői kényelem terén.

Új dimenzióba emelkedett a kormányzás

A Volvo Dynamic Steering a nehéz áruszállító járművek vezetőinek körében előforduló leggyakoribb foglalkozási ártalmakat célozza meg. A svéd munkaügyi hatóság hivatalos adatai rámutatnak, hogy a teherautó-sofőrök az átlagosnál magasabb arányban szerepelnek a foglalkozási ártalmak statisztikájában.

„Tíz teherautó-sofőrből közel négy panaszkodik hetente hát-, nyak-, váll- vagy karfájdalomra. Továbbfejlesztett kormányzási rendszerünk pihentetőbb vezetési élményt biztosít, így szembeszáll a munkakörnyezet ezen problémájával is” – magyarázza Gustav Neander. Hozzáteszi:

„A Volvo Dynamic Steering egy egészen új dimenzióba emeli a nehézjárművek kormányzását. A technológia pihentetőbbé és irányítottabbá teszi a járművezetők munkakörnyezetét.”

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 342 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?