Heti üzemanyagárak: a benzin ára 1-2 forinttal emelkedhet

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 1,0%-kal emelkedett, a gázolaj esetében heti átlagban 0,7%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban alig észrevehetően, 0,2%-hal erősödött. Ezen a héten február 15-én, pénteken a gázolaj ára már kissé emelkedett, ezért várhatóan február 18-én, hétfőn a megelőző 3 tőzsdenap alatti árváltozásokat figyelembe véve 2 forint körüli benzin áremelés bejelentése valószínűsíthető. Így, várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 436 forintra emelkedik, míg a gázolaj ára 438 Ft marad február 20-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,7%-os emelkedést mutatott.  A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában egy hajszálnyit (0,2%) erősödött.  A hét folyamán a kóolaj (Brent) ára a hétfői 119,5 dollárról péntekre 118,5 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon eltérő ütemben változott, az észak-európai piacokon erősebb volt a benzin áremelkedése, mint a dél-európai, mediterrán piacon, a Reuters adatai szerint.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,8%-os, míg a gázolaj esetében 0,5%-os áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 2 Ft körüli emelés bejelentését valószínűsítik február 18-án, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 436 forintra emelkedik, a gázolaj ára változatlan marad 438 Ft-on február 20-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 3,1%-kal drágult, a gázolaj ára nem változott. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 2,5%-kal több benzint és 5,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 226 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?