KEKKH: javul a járműnyilvántartás adatszolgáltatásának minősége

Javul a járműnyilvántartás adatszolgáltatásának minősége, csökken az eljárások átfutási ideje egy fejlesztésnek köszönhetően – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) pénteken az MTI-vel.

A fejlesztés célja, hogy a járműnyilvántartásból minden esetben az üzembentartó érvényes, bejelentett lakcímadatát adják át az adatszolgáltatások során. Ennek eredményeként megszűnnek majd azok az esetek, amikor a bírságokat (autópálya-bírság, parkolási bírság) az üzembentartó régi címére küldik ki – olvasható a közleményben.

Hozzátették: mindez nem érinti az üzembentartó jogszabályban előírt azon kötelezettségét, hogy a lakcím változása esetén a forgalmi engedélyt is le kell cserélni.

A KEKKH kitért arra, hogy az adatigénylők kevesebb adatrögzítéssel, gyorsabban és olcsóbban jutnak a tulajdonosok, üzembentartók aktuális lakcímadataihoz

Közölte, a legóvatosabb becslés szerint is – aktuális lakcímadat-szolgáltatással – évente legalább ötvenezerrel csökkenthető az érvénytelen címre kiküldött értesítések, felszólítások száma. Ez éves szinten mintegy 50 millió forint költségmegtakarítást és a jogos követelések gyorsabb érvényesíthetőségét jelenti.

Az új rendszer révén megbízhatóbbá válik a járműnyilvántartásban tárolt, kiemelten fontos „záradéktípusok” adattartalma, s jobban lesznek informálva az érintett adatigénylők. E módosításnak köszönhetően a záradékok könnyebben lesznek kereshetők, szűrhetők, elemezhetők, azokból adatszolgáltatás is könnyebben lesz teljesíthető – írta a hivatal.

Forrás: MTI  (bBB \ bám \ bdó)
.

(Ezt a cikket 367 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?