Havazás – Több határnál nem engedik be az országba a nehéz tehergépjárműveket

Több határnál nem engedik be Magyarország területére a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárműveket – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfő este az MTI-t.

Rendőrök a teherautó vezetőjével közlik, hogy a havazás miatt nem lépheti át a szlovák - magyar határt Vámosszabadinál, ahol az időjárás miatt forgalomkorlátozást vezettek be 2013. január 17-én.  A 7,5 tonnánál nagyobb teherautókat nem engedik be az országba, a romlandó élelmiszert illetve gyógyászati eszközöket szállító kamionok kivételével. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Korábbi felvétel. – MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hajdu Márton közölte: a szlovén hatóságok a teherforgalmat érintően korlátozásokat vezettek be a magyar-szlovén közös határszakaszon. A korlátozás elsősorban a tranzitforgalmat érinti, így a szlovéniai célállomásra tartó és a szlovén rendszámú tehergépjárműveket beengedik az országba. A korlátozás a személygépjárművek forgalmát nem érinti.

A helyettes szóvivő a közleményben kiemelte: a magyarországi útszakaszokon a korlátozás miatt torlódásokra lehet számítani Zala és Vas megye területén. Ezekben a megyékben pihenőhelyekre irányítják a korlátozás alá eső tehergépjárműveket. A rédicsi határátkelőnél, a M7-es autópálya zalai szakaszán és a M70-s autóútnál lévő pihenők már megteltek, több száz kamion várakozik jelenleg is Magyarországon – tette hozzá.

A további torlódások megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria és Szlovákia, illetve a Komárom-Esztergom megyébe Szlovákia felől érkező, Szlovénián keresztül Olaszország irányába tartó, 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Az OKF felhívta az útnak indulók – elsősorban a kamionok vezetőinek – figyelmét, hogy tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfőn kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: délnyugat felől havazás kezdődik, és az éjszaka a teljes Dunántúlra és a főváros térségére is kiterjed. Hajnalban és reggel délnyugaton ónos eső is valószínű.

Kedden a Nyugat-Dunántúlt leszámítva enyhül az idő, a havazást eső váltja fel, így a nyugati tájakat kivéve a reggelig lehulló hó napközben elolvad. Kedd éjfélig a Kisalföldön és az Alpokalján viszont általában 15-25 centiméter friss hó várható, Vas megye nyugati határszélén 30 centiméternyi is hullhat.

Forrás: MTI  (bkdi \ bám \ blz)
.

(Ezt a cikket 432 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?