Balesetek Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Havazás – A havazást országszerte eső, ónos eső váltotta fel

Az ország közútjain folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, de több útszakaszon továbbra is téliesek az útviszonyok, a havazást országszerte eső, ónos eső váltotta fel – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő délután az MTI-vel.

Árokba csúszott kamion műszaki mentését végzik tűzoltók a 75-ös úton a Zala megyei Bak közelében 2013. január 14-én. A havazás miatt már csaknem 20 helyszínen mintegy 100 elakadt kamion mentésében segítettek a katasztrófavédelem egységei Zalában.MTI Fotó: Varga György
Árokba csúszott kamion műszaki mentését végzik tűzoltók a 75-ös úton a Zala megyei Bak közelében 2013. január 14-én. A havazás miatt már csaknem 20 helyszínen mintegy 100 elakadt kamion mentésében segítettek a katasztrófavédelem egységei Zalában.
MTI Fotó: Varga György

Mint írták: az Útinform szolgálatának délután 3 órás jelentése alapján az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

Közleményük szerint a Dunántúlon már csak Lenti környékén havazik. Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Bács-kiskun megyében eleredt az eső, Veszprém térségében pedig ónos eső esik. Az ország északnyugati területén a lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter, de Lenti környékén 35 centmétert mértek. Ezekben a térségekben az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra is számítani kell – hangsúlyozták.

A főutak a Dunántúl déli és keleti részén, továbbá az Alföldön és az Északi-középhegység területén nedvesek, vizesek, a Tiszántúlon már inkább szárazak. A mellékutakon viszont Fejér, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében latyakos, Nógrád megyében inkább havas, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak többsége.

A havazásban érintett helyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A télies útviszonyokra tekintettel a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek. Kiemelték továbbá, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenki tájékozódjon az aktuális útviszonyokról – írta közleményében a társaság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napközben némileg módosította az egész napra kiadott figyelmeztető előrejelzését. E szerint a havazást illetően jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Nógrád megyében. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Veszprém, Somogy, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 10 centiméternyi friss hóra lehet számítani a nap végéig, így ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A korábban, a hóátfúvások miatt kiadott figyelmeztetéseket viszont visszavonták. Szintén módosult a várható ónos eső miatt kiadott veszélyjelzés. Jelenleg az ország északi felében 12 megyében, valamint a fővárosban a gyenge ónos eső miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Jenki Szilvia meteorológus korábban azt mondta: hétfőn néhol folytatódik a havazás, de többfelé eső, havas eső, ónos eső formájában várható csapadék.

Az éjszakai órákban is vegyes halmazállapotú csapadék lesz jellemző. Északon, északnyugaton havazás várható, máshol havas eső, eső és ónos eső egyaránt előfordulhat. Kedden a Dunától keletre még többfelé várható havas eső, eső. Az Északi-középhegységben továbbra is havazás várható.

Kedden a Dunántúlon már csak néhol valószínű csapadék, de az hó, havas eső és ónos eső formájában egyaránt hullhat – mondta a meteorológus.

Forrás: MTI  (bkdi \ bpg \ bdó)
.

(Ezt a cikket 321 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!