Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Külföld Külföld

Az osztrák autósok többsége helyesli a mentősáv bevezetését

Az osztrák autósok 82 százaléka véli úgy, hogy okos dolog volt bevezetni a mentősáv kialakításának kötelezettségét az autópályákon forgalmi dugók esetén – derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből.

Az osztrák autópálya-kezelő társaság, az ASFINAG felmérésében részt vevő autósok 98 százaléka hallott már a mentősávról és 94 százalékuk mondta azt, hogy tudja, milyen esetekben és hogyan kell félrehúzódniuk, hogy a mentőjárművek előrehaladhassanak a kocsisorok között. Az autósok 82 százaléka vélekedett úgy, hogy helyes dolog volt a mentősáv bevezetése.

Az autósok közel felének voltak már tapasztalatai a mentősávval. Közülük 54 százalék vélekedett úgy, hogy az jól vagy nagyon jól működött.

Tizennégy százalék mondta azt a felmérésben, hogy nem működött a mentősáv. Ezeknek a válaszadóknak mintegy fele azzal indokolta a véleményét, hogy más autósok nem vették figyelembe a félrehúzódási kötelezettséget és előrehajtottak a kocsisorok között.

Az osztrák autópályákon és autóutakon idén január óta kötelező torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőjárművek gyors helyszínre érkezését. Kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Az év első felében még problémákról számolt be a sajtó a mentősávval kapcsolatban. Egy májusi közvélemény-kutatáson az osztrákok 80 százaléka úgy vélekedett, hogy az esetek többségében nem alakítanak ki mentősávot a dugóba kerülő autósok. Csak 15,5 százalék mondta azt, hogy jól működik a szabályozás.

Forrás: MTI  (kpk \ kpt)
.

(Ezt a cikket 246 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE