Heti üzemanyagárak: a dízel ára csökkenhet

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében változatlan árakat, a gázolaj esetében 3 forint árcsökkentést indokolnak december 10-én, hétfőn. A fentiek alapján várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 405 forint marad, a gázolaj ára 421 forintra csökkenhet december 12-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest kicsit csökkent, ( átlagosan 1,2%-kal mérséklődött). A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,2%-os csökkenést mutat. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,3%-kal gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,9%-os csökkenést, míg a gázolaj esetében 1,9%-os csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 1 forint, (amely nem jelentős változás), míg a gázolaj esetében 3 forint árcsökkentést indokolnának december 10-én, hétfőn. Így, várhatóan, a benzin kiskereskedelmi átlagára nem változik, a gázolaj ára 3 forinttal csökkenhet december 12-én, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 405 forint, a gázolaj ára 421 forint lehet december 12-én, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2%-kal drágult, a gázolaj ára 2,5%-kal lett olcsóbb. A havi átlagkeresetek a benzinártól elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 4,5%-kal kevesebb benzint és változatlan mennyiségű gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?