Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Havazás – Javult a helyzet, de továbbra is télies útviszonyok Horvátországban

Horvátország túlnyomó részén helyreállt a közlekedés a hóvihar után, amely szombaton órákra megbénította a közúti, vasúti és légi forgalmat is – jelentette a helyi média, figyelmeztetve, hogy helyenként továbbra is jegesedéssel, útlezárásokkal kell számolni.

Illusztráció (Fotó: flickr.com)

Dél-Dalmáciában és a Velebit-hegység térségében vasárnapra se lankadt az orkánszerű szél ereje, helyenként óránként 155-200 kilométer sebességű széllökések voltak. Karlobag környékén több településen vasárnap délelőtt sem állt helyre az áramellátás. Rijeka környékén alábbhagyott a szél, de egyes szakaszokon vasárnap is szünetelt a kompközlekedés.

Zágrábban és az ország keleti részében járhatóvá tették az utak többségét, egyes útszakaszokon azonban még vasárnap sem oldották fel az útzárat.

A szombati hóvihar, amelyhez mérhetőt Zágrábban 1955 óta nem tapasztaltak, legkevesebb öt emberáldozatot követelt Horvátországban. Négy krónikus betegnek az állapota a zord időjárás, illetve egy esetben hólapátolás miatt rosszabbodott. Egy éjszaka eltűnt férfit pedig reggel a hegyi mentők holtan találtak meg, valószínűleg kihűlés végzett vele. Három eltévedt erdészt még éjszaka megtaláltak és kimentettek szorult helyzetéből.

Habár a meteorológusok figyelmeztettek arra, hogy szombaton országszerte rendkívüli időjárás várható, és ezért aki csak teheti, ne induljon útnak, sokan órákra a hó fogságában rekedtek az utakon. Helyi lapok szerint a mentés akadozott, az információs telefonokat nehezen lehetett elérni, sok bajba jutott a médián keresztül kért segítséget.

A Jutarnji List című horvát újság úgy tudja, hogy a hókotróknak 2600 kilométernyi útszakaszon kellett takarítani. A főváros, Zágráb utcáira pedig 500 tonna sót szórtak ki egyetlen éjszaka alatt.

Forrás: MTI  (kmt \ kfl \ ksy)
.

(Ezt a cikket 375 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .