Hírek Közút Útdíj

2013-ban változások az útdíj fizetésben

Személygépkocsikra a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát az autósok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendeletmódosítási tervezete szerint – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

autópálya matrica vásárlás

A közlemény szerint az NFM a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetéséhez igazítja a jogszabályi előírásokat.

A 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre januártól nem lehet éves matricát váltani. A hagyományos díjfizetési lehetőség ezekre a járművekre az e-útdíjra való átállás miatt az év második felére megszűnik. Az ezekre a teherautókra megvásárolt egynapos, heti és havi e-matricák a vásárlás napjától függetlenül nem jogosítanak úthasználatra 2013. június 30-a után.

A rendeletmódosítás külön díjkategóriát hoz létre az e-útdíj bevezetésében nem érintett autóbuszok számára. A személygépkocsik és a legfeljebb 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik is az e-matricás rendszerben maradnak.

A tárca közölte azt is: a jövő évtől a díjköteles utak jogosulatlan használata miatt kiszabott bírságot az útkezelő felfüggeszthetné, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki a birtokából. Ha bebizonyosodik, hogy a feljelentés megalapozott volt, a pótdíj az üzemben tartót nem terhelné. Megalapozatlan feljelentés esetén automatikusan a magasabb pótdíjat kellene megfizetni.

Az NFM emlékeztet: a közúti közlekedésről szóló törvény szerint jelenleg egyértelműen az üzemben tartóknak kell helytállni ilyen esetekben, ettől a törvény nem enged eltérést. A minisztériumi kezdeményezés hatályba lépéséhez ezért az Országgyűlés törvényi felhatalmazására van szükség. A tervezett módosítás ennek birtokában, 2013. január 1-jétől léphet hatályba.

Forrás: MTI  (gká \ gry)
.

(Ezt a cikket 400 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .