Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Határinfó Hírek

Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

Magyar buszok eladásáról Szerbiába, új határátkelők nyitásáról, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, valamint a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal közös fejlesztéséről állapodtak meg a felek a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság hatodik ülésén, kedden Budapesten.

Szijjártó Péter (fotó: MTI, Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a bizottság magyar társelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Szerbia érdeklődik a magyar buszok iránt, a magyar kormány pedig visszavásárolta a Rábát külföldi befektetőktől, és nem titkolt célja, hogy a buszgyártás újra a magyar gazdaság fontos ágazata legyen.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai szövetségesének tekinti Szerbiát, minden eszközzel és tapasztalatával segíti európai integrációs törekvéseit.

A vegyes bizottság ülésén a felek megállapodtak abban, hogy közös projekt keretében korszerűsítik a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat. A felek megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy erre a projektre támogatást szerezzenek a kínaiak által közép-európai infrastrukturális fejlesztésekre létrehozott alapból.

Megállapodás született arról is, hogy előkészítik a két ország villamosenergia-hálózatának összekötését. Szijjártó Péter kifejtette: a közép-európai térségben stratégiai érdek, hogy létrejöjjenek az észak-déli irányú infrastruktúrák, és ez igaz mind a gázvezetékekre, mind a villamosenergia-hálózatokra, mind a közlekedési útvonalakra.

A felek támogatják a két ország közötti vállalati, önkormányzati együttműködést is. Ennek érdekében a gazdasági és iparkamarák létrehoznak egy magyar-szerb üzleti tanácsot, továbbá felkérik a két ország külgazdasági hivatalait a kölcsönös befektetési ösztönzéshez szükséges lépések megtételére.

Goran Knezevic szerb mezőgazdasági miniszter, a bizottság szerb társelnöke hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok problémamentesek. Hozzátette, a további együttműködés erősítése érdekében folytatni kell a vegyes bizottsági üléseket.
Beszámolt arról, hogy fogadta őt Orbán Viktor kormányfő, aki ígéretet tett arra, hogy szavatolja a most megszületett megállapodásokban foglaltak megvalósítását.

A szerb miniszter közölte azt is, hogy meghívta Szijjártó Pétert szerbiai látogatásra.

A tájékoztatón Szijjártó Péter három új határátkelő nyitását említette a szerb-magyar határon: Ásotthalom és Királyhalom, Röszke és Horgos, valamint Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között. Az új átkelők 2013-ban, illetve 2014 első felében nyílhatnak meg.

Magyar Levente, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére közölte, hogy Röszkénél felújítják és jövőre újranyitják az 5-ös úton a régi határátkelőt, amelyet a határt szintén Röszkénél átszelő autópálya kapcsolat kiépítésével zártak be. Ez részben tehermentesíti majd az autópálya átkelőt, amely főleg a nyári időszakban nagyon forgalmas.

Ásotthalom és Királyhalom között egy teljesen új átkelő létesül. Magyar oldalon már kiépült az út a határig és folyamatban van a határellenőrzési infrastruktúra telepítése is. A szerb oldalon még mintegy 30 méternyi út hiányzik, ennek megépülése után várhatóan 2013 első negyedévében megnyílik az átkelő.

Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között a tervek szerint 2014 első felében létesül határátlépő. Ezzel a jelenleg meglévő ötről nyolcra bővül a szerb-magyar határon lévő határátkelők száma.

Forrás: MTI  (gkp \ gtr \ gjé \ gte)
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE