A megfelelő érzés keresése – Tartson velünk a dizájnstúdióba, ahol megalkották az új Volvo FH-t

Egy szív, egy agy és egy nagy darab agyag – ez szükséges egy Volvo teherautó formájának megtervezéséhez. Tartson velünk a dizájnstúdióba, ahol megalkották a Volvo új FH típusát, egy olyan időigényes folyamat során, amely néhány elnagyolt vázlattal vette kezdetét.

Itt, a Volvo Trucks dizájnstúdiójában alkották meg a Volvo új FH típusának formatervét. Az új teherautó kifejlesztési munkálatai azonban már jóval az agyagmodellek megformálása előtt elkezdődtek.

Asok George, a Volvo Trucks vezető külsőtervezője az új Volvo FH két, a dizájnstúdióban kiállított agyagmodelljét figyeli. Egyik modell valamivel kisebb, míg a másik pontosan akkora, mint egy valódi teherautó.

Asok egy hosszú fekete szalag egyik végét a valós méretű modell elejéhez rögzíti, egy hosszú szakaszon megfeszíti és behunyja az egyik szemét. A szalag sarka mentén azt a vonalat figyeli, amely megkülönbözteti a dinamikus teherautó-modellt egy olyantól, amely csak – nos, egyszerűen rossznak érződik.

A stúdióban számos képen láthatók a teherautó első vázlatai.

„A dizájnnal kapcsolatban sokszor minden a legkisebb különbségekről szól. Amikor ránéz a teherautóra, annak olyan formával kell rendelkeznie, amely ösztönösen jónak érződik. Semmi nem lehet zavaró a szem számára, és ebben az alapvető forma, mint a vonalak és az ívek a döntőek. Ezért dolgozunk olyan sokat valós méretű modellekkel” – magyarázza.

2000 járművezető vett részt

Az elmúlt öt év során a Volvo Trucks járművezetői meghallgatásokat szervezett európai kamionparkolókban. Több mint 2000 távolsági járművezető töltötte ki a kérdőíveket, és vett részt a részletes interjúkon. Válaszaik szolgáltak alapul az új FH sorozat részleteinek, termékjellemzőinek és felszereltségi követelményeinek meghatározásához.

Még a tervezési folyamat során is egyértelműen a járművezetők álltak a középpontban. Először kipróbálhatták az egyszerű fa maketteket, később pedig teljesen megépített prototípusokat is tesztelhettek az úton.

Sok járműgyártó manapság már kevesebb agyagmodellt készít, mert szerintük a modern számítógépes programok éppen annyira jó – vagy talán jobb képet alkotnak a teherautóról. De Asok felhívja rá a figyelmet, hogy a virtuális eszközök nem mindig elég jók.

„Ami tökéletes matematikai szempontból, az nem szükségszerűen tökéletes az emberi szem számára is. Úgy értem, a természetben semmi sem tökéletes. Mindig van valami, ami nem teljesen jó, ám másrészről ez az, ami a jelentős különbséget jelenti ­valami természetesen gyönyörű és valami kissé túlságosan mesterségesnek tűnő között.”

„Ami tökéletes matematikai szempontból, az nem szükségszerűen tökéletes az emberi szem számára is” – mondja Asok George, a Volvo Trucks vezető külsőtervezője.

Asok egy pillanatnyi szünetet tart, miközben a két agyagmodellre tekint.

„Hadd mutassam meg így: a számítógépen az agyunkat használjuk, de itt – minden szívből jön. A két munkamódszer kombinációja vezet el a tökéletes formatervhez.”

Paul Davies agyagmodellező elfoglalta helyét a felszalagozott valós méretű modellnél. Az ő feladata megragadni azt a természetes szépséget, amelyről Asok beszél, például a kijelölt vonal megformázásával. Ez egy időigényes feladat, amely a végletekig próbára teszi Paul szaktudását és türelmét. Módszeresen és gondosan vési ki a fülke külső lemezeinek formáját, csupán a szalagot használva iránymutatásként.

Paul Davies agyagmodellező az új Volvo FH agyagmodelljének megformálásán dolgozik. Ez egy időigényes feladat, amely rendkívüli türelmet igényel.

„Az agyagmodellezői a munkában a legfontosabb a jó párbeszéd a tervezővel. Meg kell értenem, amit Asok szeretne ahhoz, hogy lelkiismeretesen meg tudjam valósítani azt” – magyarázza Paul Davies.

Itt, a Volvo Trucks dizájnstúdiójában alkották meg a Volvo új FH típusának formatervét. Az új teherautó kifejlesztési munkálatai azonban már jóval az agyagmodellek megformálása előtt elkezdődtek. A stúdió falain számos képen láthatók a teherautó első vázlatai. Az inkább tradicionális, mintsem extrém formatervű végtermékhez képest ezek a képek rendkívül eltúlzottnak tűnnek. A futurisztikusan ívelő vonalak miatt a teherautó megjelenése leginkább egy űrhajóéra hasonlít.

Rikard Orell, a Volvo Trucks tervezési igazgatója elégedett a végső dizájnnal: „Mindent megváltoztattunk, mégis sikerült megtartanunk a klasszikus Volvo érzetet.”

Rikard Orell, a Volvo Trucks tervezési igazgatója magyarázza el, hogy miért kezdődik a tervezési folyamat gyakran extrém értelmezésekkel.

„Kezdetben inkább a benyomások kereséséről és a létrehozni kívánt teherautó típusának meghatározásáról szól a tervezés. Ez egy koncepció, amelyen valamennyi ív és vonal eltúlzott, azzal a céllal, hogy közvetítsék a teljes vizuális üzenetet. Ez fokozatosan változik és idomul ahhoz, ami kereskedelmi, műszaki és funkcionális felhasználói szempontból is megvalósítható” – magyarázza.

Ezen funkcionális és ötletes megoldások létrehozásához információk szükségesek olyan emberektől, akik igazán tudják, milyennek kell lennie egy olyan teherautónak, amely jó érzést kelt – a járművezetőktől. Ezért a tervezési folyamat fontos része volt a beszélgetés a sofőrökkel Európa kamionparkolóiban. Beülhettek a teherautó korai makettjeibe, később pedig a tervezők a visszajelzéseiket felhasználva finomították és alakították át a dizájnt a járművezetői igényeknek megfelelően.

Az inkább tradicionális, mintsem extrém formatervű végtermékhez képest ezek a modellek rendkívül eltúlzottnak tűnnek. A futurisztikusan ívelő vonalak miatt a teherautó megjelenése leginkább egy űrhajóéra hasonlít.

„És pontosan ez az, amit számomra a tervezés jelent: szem előtt tartani, hogy a termék, amit alkotunk, embereknek készül. Tehát nem csupán a legracionálisabb választások meghozataláról van szó, hiszen mi, emberek nemcsak racionálisak vagyunk, hanem érzéseink is jelentősen hatnak ránk. Egy járművezető szeretne kényelmesen élni és pihenni a teherautóban, ugyanakkor büszkeséget is szeretne érezni szakmája iránt. A teherautó funkcionális és dinamikus dizájnja egyaránt elősegíti ezt az érzést” – mondja Rikard Orell.

Ez a legfontosabb üzenet, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni. Általános félreértés ugyanis a dizájnra vonatkozóan, hogy az csak a megjelenésről szól. A színekről és a formákról. Az esztétikumról. Ám ennél sokkal többet jelent. Rikard Orell úgy jellemzi a dizájnt, mint egy „összekapcsoló tényező, amely rengeteg különálló alkatrészből egy összefüggő egészet hoz létre”. Ezért nincs ellentmondás a dizájn és a funkció között. Éppen ellentétesen, mindig az olyan dizájnmegoldásokat keresik, amelyek lehető leginkább funkcionálisak.

„Az agyagmodellezői a munkában a legfontosabb a jó párbeszéd a tervezővel” – magyarázza Paul Davies.

„Egy teherautó egy hihetetlenül összetett gépezet, és egy új generáció kifejlesztésekor gyakorlatilag valamennyi jellemzője megújul. A járművezetők azonban nem gondosan kifejlesztett alkatrészek gyűjteményét vásárolják meg – egy teljes teherautót vesznek. Ennek az egységes egésznek a sikeres megalkotása a dizájn legfontosabb feladatainak egyike” – mondja.

Szöveg: Lina Skafvenstedt

Fotó: Pontus JOhansson

Forrás: Volvo Trucks – Globetrotter magazin
.

(Ezt a cikket 382 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?