Hírek Kishaszonjárművek Márkahírek Nissan

TAXIVAL A JÖVŐBE

A Nissan három különféle modellel mutatta be a taxi-közlekedés jövőjét az Európai Taxi Vásáron 

  • New York City új generációjú „Sárga Taxija” 
  • Zéró-emissziós, elektromos hajtású Nissan LEAF taxi    
  • Nissan Evalia

A 2012. november 9-10-én Kölnben megrendezett Európai Taxi Vásáron a jövő taxija állt a Nissan standjának középpontjában.

A Nissan a korszerű taxik trióját mutatta be, köztük azt, amelyik a jövő év végétől kezdve igencsak ismerős lesz a new yorki lakosoknak és az oda látogatóknak, amikortól kezdve ellepi a „Nagy Alma” utcáit: a Nissan NV200 NYC kivitelét, New York „Jövő Taxiját”.

A külön New York számára – és a mostani sárga taxik vezetőinek szempontjait figyelembe véve – tervezett NV200 taxi az elkövetkező 10 év során fokozatosan lép a jelenleg üzemeltetett 13.000, limuzin karosszériájú taxi helyébe, melyek naponta közel 600.000 utast szállítanak.

Legfőbb jellemzői közé tartozik a négy személy számára szabott óriási helykínálat, az oldalsó tolóajtók, melyek növelik a biztonságot és könnyebbé teszik a be- és kiszállást, az átlátszó tető, amely kivételesen jó kilátást biztosít a városra, valamint az utastér független légkondicionáló berendezése.

A kényelmet és a jó használhatóságot szolgálja a speciális padló-megvilágítás, a mobiltelefon-töltőcsatlakozó, a tálcák és egyéb pakolási lehetőségek, valamint a lélegző, a mikrobákat taszító, könnyen tisztítható és környezetbarát üléshuzatok.

Az NV200-as modellnek a következő generációs Sárga Taxivá történő átalakítása arra sarkallta a Nissant, hogy egy másik legendás taxit, ezúttal a londoni „Fekete Taxit” is megújítsa. A tágas öt-utasüléses kivitelű taxival – melynek utasterében két hátranéző, lehajtható ülés is van – jelenleg végzik az utolsó típusbizonyítvány vizsgálatokat, melyek eredményes befejezését követően a jövő évben kerülhet az angol főváros utcáira. A Nissan aktív megbeszéléseket folytat más európai városok hatóságaival is abból a célból, hogy az NV200-as modellt a különféle helyi taxi-igényeknek megfelelően módosítsa.

A londoni és new yorki taxik sorozatgyártásnak előkészítésével egy időben a Nissan kifejlesztette az NV200-ra alapuló személyszállító változatot, amely az Evalia nevet kapta.

Az Evalia ideális a taxi-feladat betöltésére. Kis külső méretei ellenére 6 személy elhelyezésére alkalmas, a hátsó ülések gyorsan és könnyedén eltávolíthatók, hogy helyet adjanak egy kerekes széknek.

A Nissan harmadik új taxija egyenesen a jövőt célozza meg: ez az első zéró-emissziós, teljesen elektromos hajtású taxi. A kényelmes, csendes, különlegesen jól felszerelt Nissan LEAF taxi tökéletes megoldást jelent a belvárosi üzemre, ahol a kipufogógáz-mentesség pozitív módon járul hozzá az életminőség javításához. A LEAF taxi felszereltségének része az automata légkondicionáló, a navigációs rendszer és a tolató kamera.

Váltóáramú motorjának teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, s ez 145 km/h végsebességhez elegendő. A villanymotort a Nissan által kifejlesztett, laminált kivitelű, 90 kW teljesítmény leadására képes lítium-ion akkumulátor látja el energiával, mellyel a LEAF 175 km-es hatósugár elérésére képes. Az üres állapotból kiindulva a teljes feltöltöttség normál töltővel 8 óra alatt érhető el, gyorstöltővel, optimális feltételek mellett azonban 30 percnél is kevesebb idő szükséges a 0-ról 80%-ig történő feltöltéshez.

Hat Nissan LEAF taxi már valós körülmények közötti üzemi próbán vesz részt New Yorkban, emellett a bevált technológiájával szerelték fel a következő e-NV200-as modellt, amely a küszöbön álló londoni és new yorki taxik műszaki alapját képezi. Már csak egy kis lépés van hátra az elektromos hajtású e-NV200 taxihoz.

Forrás: Nissan
.

(Ezt a cikket 266 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .