Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Felkészült az M5-ös autópálya a télre

Az M5-ös autópálya működtetéséért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. téli karbantartó gépekkel, állandó útellenőri szolgálattal és különös figyelemmel készül a téli szezonra. A 2012. november 6-án a Balástyai Autópálya Mérnökségen megtartott hagyományos téli gépszemlén előadást tartottak a téli közlekedés sajátosságairól és bemutatták a készenlétben álló járműveiket is.

A 156,6 km hosszú autópálya szakasz fenntartását három üzemmérnökségről – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. Az újhartyáni és a balástyai üzemmérnökségen 24 órás diszpécserszolgálat is rendelkezésre áll. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját gépjármű, hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépek segítségével látják el.

A folyamatos közlekedés biztosítása érdekében rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, reggel 6 és este 22 óra között kétóránként, 22 órától 6 óráig pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát.

Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 6 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig 15 percenként frissülnek. Az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják.

Az útpálya állapotáról és a téli üzemeltetéssel kapcsolatos eseményekről az A-WAY ITE Zrt. tájékoztatja az UTINFORM-ot valamint az összehangolt tájékoztatás érdekében, a rendkívüli helyzetekről informálják az Állami Autópálya Kezelő Zrt. központi diszpécserszolgálatát is.

Az AKA Zrt. hangsúlyozza, hogy a biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében az utazóközönségnek is fokozottan kell figyelnie az autópályán való közlekedésre. Mielőbb készítsük fel autónkat a téli közlekedésre, műszakilag vizsgáltassuk át az autónkat és szerezzünk be téli gumit, továbbá fokozottan ügyeljünk a kötelező követési távolság és a közlekedési szabályok betartására. Hosszabb utazás előtt tájékozódjunk az Útinform legfrissebb útinformációiról is.

Az AKA Zrt. és az AWAY-ITE továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel ellássa az illetékességébe tartozó feladatokat, és biztosítsa a balesetmentes, zavartalan közlekedés feltételeit az M5-ösön.

Forrás: AKA Zrt.
.

(Ezt a cikket 248 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE