Hírek Közút Külföld

Szlovákia – Ideiglenes tartószerkezet miatt dőlt össze az autópályahíd

A kelet-szlovákiai Kiskerénynél (Kurimany) pénteken összedőlt autópályahíd betonozása során ideiglenes, úgynevezett segéd tartószerkezetet használtak, ez okozta a balesetet – jelentette be Ján Pociatek szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési miniszter hétfőn Pozsonyban.

A szlovák szaktárca vezetője a – 4 halálos áldozatot és 11 sérültet követelő – tragédia ügyében indult vizsgálat első eredményeit ismertetve elmondta: a hasonló ideiglenes segéd tartószerkezetek használatát azonnali hatállyal minden építkezésen megtiltják.

„Ez elfogadhatatlan” – szögezte le a tragédiát kiváltó körülményekre utalva Pociatek, aki szerint a vizsgálatot folytatják, az „alapos” lesz, és későbbi szakaszában az is kiderül, hogy pontosan ki követte el a tragédiát kiváltó hibát.

Pociatek szerint a szaktárca az egyes tartószerkezetek áraiban tapasztalható különbségeket is vizsgálni fogja, hogy kizárja vagy éppen megerősítse annak lehetőségét, hogy „az ár hatással van az építkezés minőségére.” A miniszter leszögezte: a baleset teljes felelőssége az építkezést kivitelező vállalatot terheli, ugyanakkor a szaktárca az építkezés beszállító cégeinél is vizsgálódni készül, valamint az építkezés során használt műszaki megoldásokat is szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Robert Fico szlovák kormányfő a baleset kapcsán hétfőn kiadott közleményében leszögezte: „nagyvonalú hozzáállást” vár az építkezést kivitelező cégektől a baleset károsultjainak fizetendő jóvátétel kérdésében. Hozzátette: amennyiben erre nem kerül sor, a kormány kész arra, hogy „rendkívüli lehetőségekkel” éljen.

A baleset a D1-es autópálya Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között épülő hídjának betonozása során történt péntek délután, amikor a híd betonkádjának tartószerkezete összeomlott.

Forrás: Starovic Tibor – MTI  (ksr \ knc \ ksy)
.

(Ezt a cikket 212 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE