Kategóriák

Kategóriák

Érdekességek Hírek Külföld

Koporsóban fogtak illegális bevándorlókat a brit határőrök

Koporsókba rejtőzött – de szerencsére élő – illegális bevándorlójelölteket találtak a brit határőrizeti szervek.

coffin delivery
Illusztráció

A The Sun című brit bulvárlap szerdai beszámolója szerint a három eritreai határsértőt – két férfit és egy nőt – a franciaországi Dunkerque kikötőjébe kitelepült brit határrendészek fedezték fel egy bolgár kamion rakterében.

A teherautó – amelynek sofőrje nem tudott a kocsijában elrejtőzött potyautasokról – egy londoni temetkezési vállalkozásnak szállította koporsórakományát, és éppen a brit partok felé induló kompra készült felhajtani, amikor a brit határőrök félreállították.

Paul Morgan, a brit határrendészeti hatóság Délkelet-Európáért felelős igazgatója a The Sunnak az eset kapcsán elmondta: a brit határőrök a kutyaeledeltől a fürdőkádig már minden elképzelhető rakománytípusban találtak rejtőzködő illegális bevándorlókat, de a koporsós megoldás mindezidáig „szokatlan” módszer volt.

Morgan szerint az incidens is mutatja annak fontosságát, hogy a brit határőrök már a francia partokon megszűrjék a Nagy-Britannia felé tartó forgalmat.

A hazájukból mindenáron távozni akarók azonban gyakran kétségbeesett – és életveszélyes – módszerektől sem riadnak vissza. Sokszor előfordult például, hogy főleg afrikai országokból érkező utasszállító repülőgépek futóműveinek rekeszéből az indulás előtt oda felkapaszkodott menekülők összefagyott holttestei zuhantak a nyugat-londoni kerületek utcáira, a Heathrow repülőtérre leszálló interkontinentális gépek ugyanis általában London nyugati városrészei fölött engedik ki kerekeiket.

Még az EU keleti bővítése előtt, 2001-ben hetekig tárgyalta a brit sajtó, amikor a Párizs és London között 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpressz egyik szerelvényének alján, egy szűk tároló rekeszben utazott Nagy-Britanniába 16 román menekült, köztük egy hároméves gyermek. Nem sokkal korábban orosz és litván illegális bevándorlók gyerekeknek szánt felfújható játékcsónakokon próbáltak átkelni Franciaországból a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába, de a kísérletnek a brit és a francia parti őrség gyorsan véget vetett.

Forrás: MTI  (gke \ ksb \ bku)
.

(Ezt a cikket 307 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE