Minden eddiginél pontosabb navigációs rendszert épít Kína

A jelenleg létező navigációs rendszereknél is nagyobb pontosságút épít Kína – jelentette be a tudományos és technológiai minisztérium.

A kínai napisten után Hszihonak (Xihe) elnevezett rendszer használatával kültéri területen 0,1 méteren belüli, beltéri területen 3 méteres távolságok pontos meghatározására lesz lehetőség a jövőben. Ez a jelenleg használt rendszereknél csaknem százszor pontosabb pozicionálást jelent, a GPS például 10 méteres távolságon belül képes meghatározni az objektumok helyét – mondta a Hsziho egyik fejlesztője, akit a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi pártlap idéz.

Az új navigációs rendszer az együttes valós idejű precíziós pozicionálás, a CRP néven ismert technológia használatán alapul, amit korábban a navigációs szatellitrendszerek pontosságának növelésénél alkalmaztak. A Hszihe terepen való tesztelése jelenleg is folyik, az első alkalmak rendre sikert hoztak – tájékoztatott a tudományos és technológiai minisztérium.

A hivatal közlése szerint az évtized közepére egy városi pozíciós rendszer kiépítése is szerepel a központi kormány tervei közt, azt elsőként a legnagyobb kínai városokban, így Pekingben és a kelet-kínai Sanghajban alkalmaznák.

Jelenleg négy jelentősebb navigációs rendszer működik a világban, ezek: az Amerikai Egyesült Államok által kifejlesztett GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.

Forrás: MTI (ksza \ gtr \ pdm)
.

(Ezt a cikket 234 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?