Hírek Korlátozások Külföld Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Sebességkorlátozás környezetvédelmi okból – IG-L jelzés

Ausztriában az autópályákon közlekedve olyan elektronikus kijelzőket láthatunk, melyek hazánkban egyáltalán nem ismertek. Ezért legtöbb honfitársunknak fogalma sincs, mit jelent a sebességkorlátozás alatt feltüntetett „IG-L” jelzés? Pedig nem árt tudni!

A stájer közlekedésrendészet vezetőjének tájékoztatása szerint az IG-L a német „Immissionsschutzgesetz-Luft” szó rövidítése (angolul: immission protection law-air). A sebességkorlátozást az elektronikus kijelző eszközökön olyan esetben látják el „IG-L” felirattal, amikor a forgalom csillapítása, a lassúbb haladás nem közlekedésbiztonsági, hanem környezetvédelmi szempontból indokolt.

Ausztriai alkalmazkodó sebességkorlátozás

Közismert, hogy a magasabb sebességhez, illetve a motor magasabb fordulatszámához nagyobb zaj, ill. károsanyag kibocsátás tartozik, ami egészség- és környezetvédelmi szempontból rendkívül ártalmas. Míg a fokozott zajterhelés a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatásával hosszabb távon súlyos betegségek okozója lehet, addig a levegő minősége egészségünk és környezetünk védelme érdekében rendkívül fontos. Közismert, hogy Földünkön az üvegházhatás kiváltásáért első sorban a gépjárművek kipufogógázának összetevői a felelősek.

Amennyiben nyugati szomszédunk útjain haladva IG-L felirattal kísért sebességkorlátozó jelzést észlelünk, feltétlenül lassítsunk le, s legfeljebb a meghatározott sebességgel haladjunk. Amennyiben ugyanis a járművezető a sebességhatárt túllépi, enyhébb esetben (20 km/h túllépésig) 35 euró helyszíni bírságra számíthat. Jelentősebb sebességtúllépésnél a bírság összege fokozatosan emelkedik, s a 2 000 eurót is elérheti (a bírság összege magasabb, mint „szimpla” gyorshajtás esetén).

A környezetvédelmi szempontból történő sebességcsökkentést szabályozó jogszabály egyébként 1997-ben lépett hatályba Ausztriában, s 2010-ben módosították (azóta terjedtek el az említett jelzőtáblák). A szabályozás az osztrák és a külföldi járművek vezetőire egyaránt vonatkozik.

Forrás: baleset-megelozes.eu
.

(Ezt a cikket 1440 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE