Ajánlatok Előírások Hírek Kommunikáció és Informatika Tudnivalók

Miért kötelező telematikai rendszer használata élőállat szállításnál?

Becslések szerint évente több mint 6 millió élőállatot fuvaroznak az Európai Unió területén, többségüket közúton. Az állatok szállítása szigorúan szabályozott logisztikai tevékenység, amely speciális infrastruktúrát és magas szintű felkészültséget igényel. Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője szerint éppen ezért nem meglepő, hogy kötelező az ilyen speciálisnak számító fuvarfeladat esetében telematikai rendszer alkalmazása.

Az élőállatok szállítása szempontjából sem ritkák a több napos, több ezer kilométeres utak. De természetesen mivel élőállatokról van szó, számos szempontot be kell tartani a megfelelő szállításuk érdekében. A hosszú út alatt többször meg kell állni a jószágok etetése, itatása és pihentetése céljából. A megállók – időtakarékosságból is – egybe kell, hogy essenek a sofőr pihenőidejével, és az is lényeges, hogy milyen parkolóban történik a megállás. Állatokkal ugyanis csak a kijelölt pihentető állomásokon lehet megállni, ahol lehetőség van a teljes körű ellátásukra és vízfelvételre a további szállításhoz. A vonatkozó rendeletek részletesen szabályozzák ezeket a pihenőket. A lovakat például 24 órást szállítást követően egy napig pihentetni kell, a szarvasmarhákat és birkákat pedig 29 óra után kell leterelni a járműről és élelmet, almot biztosítva ellátni őket. Hazánkban összesen két olyan – az Európai Unió által elfogadott és regisztrált – állatellátó állomás működik, amely a hosszabb távú fuvaroknál előírt állatpihentetési kötelezettség betartását segíti.

„Ebből is látszik, hogy mennyi mindenhez kell alkalmazkodnia az állatokat szállító vállalatoknak. A hatóságok felismerték mindezt, így 2007 januárjától életbe lépett az 1/2005/EK rendelet, amely az élőállat-fuvarozást szabályozza. Ez a rendelet kitér a gépjárművekre és a háttér infrastruktúrára vonatkozó kritériumokra is, például kötelezővé teszi a menet- és pihenőidő ellenőrzésére szolgáló GPS-alapú nyomkövetést, illetve a sofőrök és fuvareszközök elektronikus nyilvántartását. Nem véletlen, hogy a telematikai rendszer kötelező eleme az ilyen szállítmányozási feladatoknak, hiszen amellett, hogy megkönnyíti a fuvarszervezést, az esetleges problémák kiszűrését is segíti.” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

Az egyik leggyakoribb nehézség a megfelelő szellőzés és itatás megoldása a szállítótérben. A járművek speciálisan a különböző állatfajták igényeihez vannak alakítva, azonban így is előfordul, hogy idő előtt elfogy az ivóvíz, éppen nem megfelelő a hőfok, vagy a levegőáramlás a raktérben. Ilyen esetben haladéktalanul javítani kell a problémát, hiszen a késlekedés az állatok életébe is kerülhet. „A telematikai adatgyűjtés kiterjed a felszerelt járművek olyan műszaki paramétereire is, mint például a szellőzés, vagy a raktér hőmérsékletének regisztrációja. Ez azért hasznos, mert a rendszer azonnal jelzi az esetleges eltéréseket, így a jól képzett sofőrök időben tudnak intézkedni.” – mondta el a szakértő.

Fontos kiemelni a sofőrök szerepét a folyamatban, hiszen ők azok, akik felelősséggel tartoznak a szállított jószágok épségéért. Ahhoz, hogy valaki élőállatokat szállíthasson, ma hivatalos, képzéshez kötött engedély szükséges, ami garantálja, hogy probléma esetén is képes szakszerűen cselekedni. Előfordulhat ugyanis, hogy útközben egy állat megsérül, vagy megellik, és azonnal beavatkozásra van szüksége, ilyenkor pedig ismerni kell a helyes tennivalókat.

 

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.

Bővebb információ: www.webeye.eu
.

(Ezt a cikket 902 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .