Határinfó Hírek Külföld

Kamerákat helyeznek el holland határátkelőknél

Gerd Leers holland bevándorlási és menedékjogi miniszter csütörtökön Hágában bemutatta azt az új elektronikus megfigyelő rendszert, amelynek részeként kamerákat helyeznek el az ország német és belga autópálya-határátkelőinél, összesen 15 helyen.

illusztráció – Fotó: Wikipédia

A miniszter szerint a kamerákkal a gyanús járműveket akarja kiszűrni a rendőrség, és elsősorban a kábítószer-, illetve az embercsempészekre összpontosítanak.

Az illegális migráció problémájáról szóló viták az utóbbi időben különösen előtérbe kerültek Hollandiában, ahol szeptember 12-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

A határátkelőkön elhelyezendő kamerák miatt már tiltakoztak a magánélet zavartalanságának szempontját hangoztató aktivisták.

Az Európai Bizottság azonban – a holland kormánytól kapott tájékoztatás alapján – úgy véli, hogy a megfigyelő rendszer üzembe helyezése nem sérti a schengeni megállapodás előírásait. A schengeni övezethez tartozó országok belső, egymás közti határain nincs határellenőrzés, hacsak rendkívüli okból azt nem rendelik el átmeneti időre. Brüsszel szerint a kamerarendszer felállítása nem minősíthető a határellenőrzés bevezetésével felérő intézkedésnek.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény mindenesetre kilátásba helyezte, hogy figyelemmel fogja kísérni a kamerás ellenőrző rendszer működtetését.

Forrás: MTI  (kkj \ kti \ kho)
.

(Ezt a cikket 213 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .