Hírek Járműtechnika Márkahírek Szerviz Volvo

Vezetéknélküli kapcsolat segítségével növeli az üzemidőt a Volvo

A Volvo Trucks kifejlesztett egy új GSM-alapú rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a szerviz távolról ellenőrizze a teherautó állapotát – ez a fejlesztés fokozott üzemidőt és kedvezőbb karbantartási költségeket ígér. A rendszer európai bevezetése 2013-ban várható.

A szerviz távolról ellenőrzi a teherautó állapotát.

Az új távoli szolgáltatásokat a teherautók telematikai átjárójának (TGW) legújabb változata teszi lehetővé. Ennek köszönhetően a Volvo szerviz a GSM-hálózat használatával nyomon követheti a jármű kopását és állapotát, valamint távolról kiolvashatja a hibakódokat is.

„A teherautók fedélzetén elérhető ezen új kommunikációs lehetőségek jóvoltából a szerviz folyamatos információkat kap számos alkatrész elhasználódásáról” – magyarázza Christian Gustavsson, a Volvo Trucks szervizvezetője.

Az új rendszer lehetővé teszi a szerviz szerelői számára annak ellenőrzését, hogy mekkora futásteljesítménnyel bír a teherautó, és milyen gyorsan kopnak a különböző alkatrészek. Ezt követően a szerviz a jármű tényleges igényeinek megfelelően tervezheti meg a karbantartást.

„Ez fokozza az üzemidőt és minimalizálja a nem tervezett út menti leállások kockázatát. Ez elősegíti a biztonság növelését, valamint csökkenti a fuvarvállalatok adminisztrációs terheit, ugyanakkor a megrendelők magas szintű megbízhatóságra számíthatnak” – magyarázza Christian Gustavsson.

Optimalizálja az üzemidőt

A teherautó és a szerviz közötti távoli kommunikáció a szervizütemterv kiegészítése. Ha egy teherautót az eredeti tervtől eltérő módon használnak, a szervizintervallumok végül túlságosan gyakoriak vagy ritkák lehetnek. Ha a szerviz adatokat kap a tényleges kopási rátáról, a teherautó tényleges igényeinek megfelelően alakíthatja ki a szervizintervallumokat.

„A paraméterek közül sok nehezen kiszámítható. Az átlagosnál nehezebb körülmények között üzemeltetett teherautók egyes alkatrészei gyorsabban kopnak, míg az enyhébb körülmények között üzemelő teherautók ugyanezen alkatrészeinek élettartama még hosszú lehet a tervezett csere dátumakor. Ez viszont bizonytalanságot jelent a fuvarvállalat számára” – mondja Christian Gustavsson.

Minimalizálja a nem tervezett leállások számát

Ha a teherautót az eredeti szervizütemtervben szereplőtől eltérő módon üzemeltetik, a szerviz információkat kap erről.

„A szerviz figyelmeztetést kaphat például a fékbetétek kopásáról. Ennek eredményeként az elkopott alkatrészek időben kicserélhetők, és nem egy hosszú út közepén fogják megadni magukat” – mondja Christian Gustavsson.

„Ez egy mindkét fél számára előnyös helyzet. Lényegesen hatékonyabb működést biztosít a fuvarvállalat és a szerviz számára is, ha elkerülhetők a nem tervezett szervizlátogatások.”

Töltse le a jövőt GSM-en keresztül

A TGW révén lehetővé válik a paraméterek távoli frissítése, és a jövőben a teherautó teljes szoftvercsomagjainak frissítése is. A rendszer kezdetben csak korlátozott számú paraméterre terjed majd ki, de Christian Gustavsson szerint a Volvo Trucks néhány éven belül ilyen szolgáltatások lényegesen szélesebb kínálatát fejleszti majd ki azzal a céllal, hogy javítsák a fuvarvállalatok üzemidejét, valamint csökkentsék az üzemeltetési költségeket.

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 255 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE