Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Külföld Külföld

Reklámtáblákon szorgalmazza a kétnyelvűséget egy felvidéki civil szervezet

Több tucat, a közúti irányjelző táblák kétnyelvűségét szorgalmazó óriásplakát jelenik meg szeptemberig Szlovákia déli régióiban a Pro Civis polgári társulás szervezésében, néhány reklámtáblát már ki is helyeztek a Csallóközben – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját Őry Péter a civil szervezet elnöke pénteken.

A Pozsonyt Dunaszerdahellyel összekötő főúton már több helyen megjelent „A helyes út” feliratú óriásplakátokon az adott környéket ábrázoló kép mellett egy kétnyelvű útjelző tábla is látható.

A kétnyelvűség gyakorlati alkalmazását szorgalmazó hasonló kezdeményezéssel korábban már más civil csoportosulás is előállt, ám a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom által kihelyezett kétnyelvű útjelző táblákat a Szlovák Közútkezelő Vállalat eltávolítatta. Őry Péter szerint a kétnyelvű táblák kihelyezésének ötlete egyidős a Pro Civis polgári társulás azon célkitűzésével, hogy Szlovákiában a magyar nyelvet regionális nyelvé nyilvánítassák.

„Azzal, hogy fizetett reklámtáblákon helyeztük el a többnyelvű feliratokat, legális keretet találtunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a kétnyelvűség gyakorlati megjelenésének fontosságára és arra, hogy ezen a téren milyen a gyakorlat a nyugat-európai országokban” – mutatott rá a civil szervezet vezetője. A Pro Civis elnöke rámutatott: abszurd az a helyzet, hogy míg Nyugat Európán kívül a Balkánon és az Erdélyben is alkalmazzák a többnyelvű megjelölést, Szlovákiában az illetékesek nem hajlandóak azt a gyakorlatba átültetni, holott a kétnyelvű táblák kihelyezését lehetővé teszi a törvény.

Őry hozzáfűzte: a reklámtáblák bérlésének ára miatt lehetőségeik jelentősen behatároltak, így azokból várhatóan nem mindenhová jut ahová szeretnék. Ugyanakkor remélik, hogy legalább részben sikerül megtenniük azt, amit az állam nem tud vagy nem akar megoldani.

Forrás: Starovic Tibor – MTI  (ksr \ kpl \ bdó)
.

(Ezt a cikket 225 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE