Kategóriák

Kategóriák

Balesetek Hírek

Két évre ítélték a Röszkénél tömegszerencsétlenséget okozó török sofőrt

Két év fogházbüntetésre ítélte nem jogerősen a Szegedi Városi Bíróság hétfőn azt a török kamionsofőrt, aki egy honfitársa halálával járó tömegszerencsétlenséget okozott a röszkei határátkelőhelynél június végén.

Ali Kayabölen 32 esztendős török kamionsofőr áll az ellene folyó büntetőper tárgyalásán a Szegedi Városi Bíróságon 2012. július 30-án. A férfi egy honfitársa halálával járó tömegszerencsétlenséget okozott 2012. június 30-án a röszkei határátkelőhelynél. A férfit nem jogerősen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt két év fogházzal sújtotta a bíróság. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az előző nap Regensburgból induló Ali Kayabölen június 30-án hajnali fél ötkor ért a röszkei átkelő közelébe, ahol a Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt több kilométeres sor torlódott föl. Az utolsó járművek vészvillogót használtak, a kamionsofőr mégis későn vette észre a kocsisort, és bár fékezett, hátulról belerohant a várakozó autókba.

Az ütközés láncreakciót váltott ki, és nyolc jármű tört össze. Összesen 38-an ültek a gépkocsikban, valamennyien török nemzetiségűek, sokan köztük gyerekek. A gyúlékony, illetve veszélyes anyagot szállító kamion végül a belső sávban állt meg, a tartályok nem sérültek meg. A balesetben egy férfi meghalt, négyen életveszélyes, négyen súlyos, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A tizenegy esztendeje sofőrként dolgozó, balesetmentesen több mint másfél millió kilométert vezető vádlott a tárgyaláson elmondta, előző délután három óra körül indult Németországból, de nem érezte magát fáradtnak, a röszkei határátkelő termináljánál akart aludni. A sofőr úgy fogalmazott, nagyon sajnálja a történteket, és azt kívánja, bárcsak ő halt volna meg.

A szakértői vélemény szerint a kamionsofőr a megengedett 80 kilométer/órás sebesség helyett 90-nel hajtott, és vészfékezés esetén is több mint száz méterre lett volna szükség ahhoz, hogy a jármű megálljon. A helyszínen rögzített nyomok alapján a sofőr az utolsó járműtől 60 méterre kezdett fékezni, az ütközéskor a kamion 70 kilométer/órás sebességgel haladt.

A férfi a baleset előtt rövid pihenőkkel több mint 12 órát vezetett, ezzel megsértette a nemzetközi fuvarozásra vonatkozó szabályokat.
A bíróság halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásának vétségében mondta ki a 32 esztendős férfit. A vádlottat a bíróság három évre eltiltotta a járművezetéstől, a büntetés Magyarország területére vonatkozik. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Forrás: MTI  (bkzg \ bri \ ppd)
.

(Ezt a cikket 273 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE