Hírek Közút

Uniós forrásból újul meg Hédervár-kimle összekötő út, valamint a kunszigeti bekötőút egy szakasza Győr-Moson-Sopron megyében

A Nyugat-dunántúli régióban megkezdődtek azon 4-5 számjegyű mellékutak felújításai, amelyek megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyta jóvá a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül. A Nyugat-dunántúli régióban, Győr-Moson-Sopron megyében meginduló útfelújítás a Regionális Operatív Program európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A június 8-án megkezdett projekt keretében megújul a Hédervár-Kimle összekötőút és a kunszigeti bekötőút egy részének összesen 4,6 km-es szakasza mintegy 446 millió forintból.

illusztráció - Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan csaknem 945 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a Nyugat-dunántúli régióban a 2009-2010 program keretében 13,5 km, a 2011-2013 program keretében közel 33,7 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

A most induló projekt a 1403 jelű Hédervár-Kimle összekötőút 3,1 km-es szakaszának felújítását jelenti. A meglévő útburkolat mind a két szélén, valamint középen is hálósan repedezett, ezért teljes pályaszerkezet cserére szorul. Helyenként a meglévő burkolat szélesítése szükséges, a buszmegállóhelyeket átépítik. Felújításra kerül az érintett útszakaszon az 1965-ben épült Kimlei Mosoni Duna híd is.
A másik felújításra kerülő útszakasz a 14101. jelű Kunsziget bekötőúton található 1,5 km hosszon. Az út állapota erősen leromlott, kátyús, a burkolat széle megsüllyedt. A bekötő úton megerősítik a burkolatot, elvégzik a padkafelújítást és átépítik a buszmegállóhelyeket, valamint korszerűsítik az útpálya víztelenítését és vízelvezetését is. A meglévő árkokat kitisztítják. Az buszmegállók környezetében a peron és a járda között tereprendezést hajtanak végre.
A kivitelezésre az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Közép-Nyugat ROP 2013 Konzorciummal kötött szerződést.

A Magyar Közút célja, hogy jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtsen a közlekedők, az érintett utak menti települések lakói számára. Az útfelújítás hatására, a jobb megközelíthetőség miatt várható, hogy vonzóbbá válnak a települések az ott lakók számára, csökken az elvándorlás, stabilizálódik a lakosság száma, illetve a vállalkozók számára vonzóbbak lehetnek a települések, így csökkenhet a magas munkanélküliség is.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Bízunk abban, hogy a gondozásunkban megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd a régióban és betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 202 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .