Kategóriák

Kategóriák

Ellenőrzések Hírek KRESZ

Elvetné a fix összegű szabálysértési pénzbírságok lehetőségét egy Fidesz-javaslat

Megszüntetné a közlekedési szabálysértésekre kiróható fix összegű bírságok lehetőséget Bíró Márk fideszes országgyűlési képviselő.

Bíró Márk - Fidesz

A politikus – aki a Fidesz-frakcióban a közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felel – pénteken nyújtotta be a parlamentnek az erre vonatkozó módosító indítványát. Javaslata törölné a szabálysértési törvénynek azt a részét, amely lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy a közlekedési szabálysértések esetében – a pénzbírság legalacsonyabb és legmagasabb mértékére vonatkozó rendelkezés keretei között – rendelettel állapítsa a pénzbírság kötelező mértékét.

Ezzel összefüggésben a fix mértékű pénzbírsággal kapcsolatos további passzusokat is törölné a jogszabályból Bíró Márk.

A fideszes képviselő indoklása szerint a fix összegű pénzbírságok lehetőségének megszüntetésével tulajdonképpen a – szintén a szabálysértési törvényben részletezett – mérlegelési jogát kapná vissza a szabálysértési hatóság, így „a személyi körülmények figyelembevételével lehetne -tól -ig kiszabni a szabálysértési bírságot”.

A Fidesz szakpolitikusai, az illetékes minisztériumok és a társadalmi szereplők májusban döntöttek arról, hogy a KRESZ módosítása és a közlekedési szabálysértésekért járó büntetések „életszerűvé szabása” érdekében munkacsoportot alakítanak.

Bíró Márk – aki a jelenleg hatályos KRESZ gyökeres felülvizsgálatát vagy egy teljesen új közúti közlekedési szabályozás megalkotását javasolja megfontolásra – az ezt megelőző Fidesz-frakcióülésen közölte, hogy túl szigorúnak tartja a jelenlegi közlekedési szabályokat, továbbá jelezte, hogy magasak a büntetési tételek.

Forrás: MTI  (bhz \ bhi)
.

(Ezt a cikket 270 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE