Hírek Közút Szervezetek hírei Útdíj

A NiT Hungary tárgyalna az útdíj kompenzáció módjáról

Az elektronikus útdíj bevezetésével járó többletköltségeket a kormány kompenzálja a fuvarozóknál, de ettől még növeli az inflációt a magasabb útdíj, illetve nem tisztázott az sem, hogy mely adónemek vagy illetékfajták alól kaphatnak részleges vagy teljes mentességet a fuvarozók – közölte a NiT Hungary az MTI-vel.

A közel 3.500 tagvállalkozást képviselő NiT Hungary közúti fuvarozói érdekvédelmi szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében kitér arra: a szerdai küldöttközgyűlésen hangsúlyozták, hogy a távközlési adó, valamint a már a parlament előtt lévő biztosítási adó, továbbá a pénzügyi tranzakciós illeték nagyobb terhet ró a fuvarozókra, mint a más ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokra.

A szervezet tisztában van azzal, hogy a jelenlegi hazai útdíj lényegesen alacsonyabb más európai országokéhoz képest és az úthálózat fenntartása komoly költségekkel jár. Az sem kérdéses, hogy a fizetendő díjakban nem lehet különbséget tenni a hazai és a külföldi fuvarozók között. Ezért minél előbb meg kell kezdeni a kompenzációt célzó intézkedési tervek kidolgozását, bevonva az évtizedes tapasztalattal rendelkező közúti fuvarozói érdekvédelmi szervezeteket – olvasható a NiT Hungary közleményében.

Az elektronikus díjszedést – a tervek szerint – a gyorsforgalmi utakon, valamint az országos közúthálózat főúti külterületi szakaszain vezetik be a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre 2013. július 1-jével. A díj a korábbi díjpolitikai alapelvek aktualizálásával, az Európai Unió érintett intézményeivel való egyeztetést követően alakul ki.

Forrás: MTI  (ghg \ gtb)
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .