Több mint ötezren halnak meg évente az amerikai utakon figyelmetlen vezetés miatt

Több mint 5000 ember hal meg évente az Egyesült Államokban figyelmetlen gépjárművezetés miatti balesetekben, közülük sokan mobiljukkal voltak elfoglalva a volán mögött – áll a CQ Researcher című amerikai tudományos-közéleti kiadvány legfrissebb számában.

    A tanulmányból a www.sciencedaily.com internetes portál azt emelte ki, hogy leginkább a tizenévesek hajlamosak a vezetés közbeni mobilbeszélgetésre és SMS-ezésre. Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Tanács becslése szerint a halálos kimenetelű balesetek húsz éven aluli áldozatainak 16 százaléka figyelmetlen vezetés miatt vesztette életét, ami az összes korcsoport között a legnagyobb részarányt képviseli – húzta alá David Hosansky, a jelentés készítője.

A vezetés közbeni szövegküldés és -olvasás különösen veszélyes. Egy 2009-es, a nagyobb járművek és teherautók vezetőire összpontosító vizsgálat megállapította, hogy az SMS-ezés 23-szorosára emeli az összeütközés kockázatát. Hosansky sokkolónak nevezte a felmérés alapján, hogy az SMS-ező vezetők átlagosan 4,6 másodpercre vették le szemüket az útról, mialatt a mobilkészülékkel foglalkoztak, ami azt jelenti, hogy óránkénti 88 kilométeres sebességgel haladva egy focipályányi utat tettek meg anélkül, hogy felpillantottak volna.

A mobilbeszélgetés hasonlóképpen veszélyes. Szakértők szerint a vezetés közbeni mobiltelefon-használat lényegesen zavaróbb, mint egy felnőtt utassal folytatott beszélgetés, ugyanis több kognitív erőforrást vesz igénybe, egyebek között azzal, hogy a mobilozó akaratlanul is mentális képet hoz létre a vonal másik végén lévő emberről. Az autóvezetőket szimulátor segítségével vagy tényleges vezetési helyzetben tanulmányozó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mobiltelefonon folytatott beszélgetések óhatatlanul csökkentik a vezetők figyelmi képességét.

A Harris közvélemény-kutató intézet 2011-es felmérése szerint a felnőtt amerikai vezetők 59 százaléka elismerte, hogy beszélgetett mobiltelefonján vezetés közben, 37 százalékuk pedig azt, hogy SMS-ezett. Jelenleg tíz szövetségi államban és Washington D.C.-ben van betiltva hordozható telefon használata vezetés közben.

Bár az autógyártók azt állítják, hogy a gépkocsik műszerfalába beépített új technológiákat – például web-böngészőket és GPS-készülékeket – nagyon gondosan és a biztonsági szempontok alapján tervezték meg, a biztonság hívei attól tartanak, hogy valójában még veszélyesebb vezetési feltételeket teremtenek.

Forrás: MTI  (mpvt \ krp)
.

(Ezt a cikket 185 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!