Hírek Közút

Megújul az 5825-ös számú országos közút Drávafok-Felsőszentmárton közötti 5 kilométeres szakasza

A Dél-dunántúli régióban megkezdődtek azon 4-5 számjegyű mellékutak felújításai, amelyek megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyta jóvá a Dél-dunántúli Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül. A Dél-dunántúli régióban, Baranya megyében meginduló útfelújítás a Regionális Operatív Program európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A május 2-án megkezdett projekt keretében megújul a Drávafok – Szentborbás – Lakócsa összekötőút több mint 5 km-es – Drávafok és Felsőszentmárton település határolta – szakasza mintegy 357 millió forintból.

illusztráció - Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan csaknem 945 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a Dél-dunántúli régióban a 2009-2010 program keretében 9 km, a 2011-2013 program keretében közel 180 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

A most induló projekt az 5825 jelű Drávafok – Szentborbás – Lakócsa összekötőút 5,2 km-es szakaszának felújítását jelenti. Az út leromlott állapotban van, felülete kátyús és balesetveszélyes. A meglévő útszakasz egy részén nincs aszfaltbeton, az útfelület nem marható. önálló kiegyenlítő réteg terítése szükséges. A felújítás során új pályaszerkezet építésére is szükség van a pályaszerkezet-cseréknél, a burkolatszélesítéseknél és a földútcsatlakozások burkolattal kiépítendő szakaszain.

Az érintett szakaszokon lévő buszmegállóhelyek is felújításra, illetve átépítésre kerülnek.

A kivitelezésre az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a KMES Konzorciummal kötött szerződést.

Az összekötőút szerepe hálózati, kulturális, gazdasági szempontból jelentősen meghaladja a forgalomnagyságból adódó szerepét. Felsőszentmárton a magyarországi horvátok egyik kulturális központjának tekinthető és jelentős az út Somogy és Baranya megyét összekötő szerepe is.

Az útfelújítással várhatóan tovább bővül az itt lévő települések közti együttműködés, javul a Dráva által elválasztott horvát és magyar települések közti közúti összeköttetés. Ezzel újabb lendületet vehet a korábban élénknek gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok alakulása.

A Magyar Közút célja, hogy jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtsen a közlekedők, az érintett utak menti települések lakói számára. Az útfelújítás hatására, a jobb megközelíthetőség miatt várható, hogy vonzóbbá válnak a települések az ott lakók számára, csökken az elvándorlás, stabilizálódik a lakosság száma, illetve a vállalkozók számára vonzóbbak lehetnek a települések, így csökkenhet a magas munkanélküliség is.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Bízunk abban, hogy a gondozásunkban megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd a régióban és betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 450 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE