Védje a kamionok útdíja az utakat és a településeket!

Mennél hibásabb és öregebb egy út, annál nagyobb kárt okoznak benne a kamionok. De ez leginkább a személyautó-vezetők baja, akik nem győzik kerülni a kátyúkat, vályúkat, és tönkremegy az autójuk. Annál jobb tehát a közúti személyközlekedésnek – és a települések lakóinak is –, mennél inkább az autópályákra terelődnek a nehéz tehergépkocsik.

A nyugati végeken a 86-os úton szinte összefüggő tehergépkocsi-folyam halad azóta, hogy Ausztriában kilométer-arányos útdíjat szednek a párhuzamos A2 autópályán. A magyarországi egynapos matrica ugyanis jóval olcsóbb, De hasonló átterelődések mindenhol vannak, ahol a kilométer-arányos útdíjat csak az utak egy részén szedik, például Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban. Megkönnyíti az ezen spórolni akarók dolgát, és egyúttal népszerűsíti is az elkerülést a műholdvevős útvonaltervező programok azon szolgáltatása, amely útdíj nélküli útvonalakat keres.

Minden útdíj forgalmat terel, de a jó útdíj fölterel a magasabb rendű utakra. A Levegő Munkacsoport azt szorgalmazza, hogy amikor 2013 nyarán bevezetik Magyarországon az útdíjat, akkor annak fölterelő hatása legyen. Sújtsa példának okáért olyan magas útdíj a nehéz tehergépkocsikat az alsóbbrendű utakon, hogy legfeljebb a vasúti átrakó állomásig érje meg követ szállítani rajtuk! Ha pedig a célállomást csak olyan úton lehet megközelíteni, amely nem bírja ki egy kamion tengelynyomását, érje meg átrakni az árut kisebb tehergépkocsira – esetleg alkalmi útengedélyt vásárolva beóvakodni – ahelyett, hogy a sok nehéz tehergépkocsi tönkretegye a burkolatot és a településeken áthaladva zavarja az ott lakók életét.

Munkánkat segítené, ha olyan fényképekkel tudnánk érveinket alátámasztani, amelyek alsóbbrendű utakon, kistelepüléseken végigdöngető tehergépkocsikról készültek. Kérjük, ha van ilyen képe, vagy tud készíteni, tegye föl az utvam.hu-ra!

Ízelítőül itt látható néhány fénykép, amely a csehországi környezetvédők hasonló kampánya során készült.

A témával kapcsolatban további részletek itt találhatók:

Vargha Márton
a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse

Forrás: Levegő Munkacsoport

.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?