A rendszer először kiválogatja a megengedett sebességnél gyorsabban haladó külföldi rendszámú járműveket, majd kódolt üzenetet küld a közelben lévő rendőrjárőrnek.

A spanyol rendőrség intelligens technológiát használ a külföldi gyorshajtók kiszűrésére. Néhány fix telepítésű automata sebességmérő készüléket olyan high-tech eszközzel láttak el, amely az erre a célra kialakított speciális szoftver segítségével képes megkülönböztetni a spanyol rendszámtáblát a külföldi hatóság által kiadott hatósági jelzésektől.

Ha egy külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépjárművel a megengedett sebességet túllépik, a rendszer kódolt üzenetben azonnal értesíti a helyszínhez legközelebb tartózkodó, intézkedésre jogosult rendőrjárőrt, valamint a területileg illetékes rendőri szerv ügyeletét, így lehetőség nyílik arra, hogy a rendőrség a külföldi szabályszegőt megállítsa, és a gyorshajtást a hatályos jogszabályoknak megfelelően szankcionálja.

Ha spanyol rendszámú gépjárművel követik el a gyorshajtást, úgy a rendszer a felvételt és az adatokat automatikusan továbbítja a Madrid mellett található közúti ellenőrzési feldolgozóközpontba, így az eljárás (ide értve a büntetési felszólítás postázását is) szinte emberi beavatkozás nélkül zajlik.

Jelenleg négy fix sebességmérő kamerát szereltek fel ilyen speciális szoftverrel, a külföldiek által látogatott, nagy forgalmú helyszínek, nyaralóhelyek közelében, de a kedvező tapasztalatokra tekintettel további fejlesztések várhatók.

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 452 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?