Rendőrségi közlemény az elsősegélynyújtó felszerelések ellenőrzésével kapcsolatban

A járművek elsősegélynyújtó felszereléseivel kapcsolatosan ismeretlen forrásból származó és egyes internetes közösségi oldalakon elterjedt téves és alaptalan híresztelések miatt az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi közleményt adja ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el a fentiekkel kapcsolatos ellenőrzést. Ez azonban nem zárja ki, hogy egyes egyedi esetekben az intézkedő rendőr saját elhatározása alapján ne végezne ilyen irányú ellenőrzést.

Az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5.000 Ft volt.

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.

„106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

c) a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés – a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül – helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.

(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.”


A fenti szabályozást az 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §-a állapította meg, és az 2010. január 1-jétől hatályos.

Ennek alapján a 2010. január 1-je előtt forgalomba helyezett járműveken használt bontatlan, lezárt felszerelés esetén a felszerelés tartalmára vonatkozó fenti előírást csak akkor kell alkalmazni, ha a benne található felszerelések alkalmazhatósági ideje lejárt és azok cserére szorulnak.

Amennyiben a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának ideje még nem járt le, úgy a fenti előírásokat csak 2013. január 1-jét követően kell alkalmazni.

A járműhöz használt bontott vagy bontatlan, de lejárt alkalmazhatósági idejű elsősegélynyújtó felszerelésre a fentiek vonatkoznak.

A felszerelésben található eszközöket az azokon feltüntetett lejárati időn belül lehet felhasználni, azt követően azokat cserélni kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a teljes felszerelést kell lecserélni.

A fenti előírás az elsősegélynyújtó felszerelés tárolásával kapcsolatban csak azt rögzíti, hogy azt portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

Ebből az következik, hogy nem kötelező ezen felszerelést lezárt dobozban tartani.

A rendelkezések megsértőivel szemben a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) alapján szabálysértési eljárásnak van helye, amely során az elkövetőt figyelmeztethetik, helyszíni bírsággal sújthatják vagy szabálysértési eljárás során elmarasztalhatják. A cselekmény a Szabs. tv. 224. §-ában foglalt közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértési törvényi tényállásába ütközik

A Szabs. tv. alapján a helyszíni bírság legkisebb összege 5 000, legmagasabb összege 50 000 forint.

Helyszíni bírságot az intézkedő rendőr csak abban az esetben szab ki, amennyiben az intézkedés alá vont személy a szabálysértés elkövetését elismeri és a kiszabott helyszíni bírságot tudomásul veszi. A helyszíni bírságot a rendőr által átadott készpénzátutalási megbízáson 30 napon belül kell megfizetni.

Készpénzzel a helyszíni bírságot nem lehet megfizetni, készpénzt az intézkedő rendőr nem fogadhat el.

ORFK Szóvivői Iroda

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 273 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?