Hírek Üzemanyag

Kiemelt elismerés a MOL innovációjának

A XX. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága a MOL „Csökkentett üvegházhatású, versenyképességet javító dízelgázolaj formula kifejlesztése” c. pályázatát kiemelt elismerésben részesítette.

A MOL fejlesztésének célja egy magas innovációs értékű, alacsony széndioxid kibocsátású, időben egyenletes minőségű, biokomponens tartalmú gázolaj gyártása és forgalomba hozatala volt, ami megbízhatóan tartós tulajdonságaival a fogyasztók előtt igazolja kiválóságát.

A termékfejlesztés során a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező dízelgázolaj keverőkomponensek – többek közt a kiváló minőségű, használt sütőolajból készült biodízel – kiválasztása, valamint a hatályos és jövőbeli szabványoknak, ajánlásoknak és a vevői igényeknek megfelelő összetétel és adalékolási jellemzők megállapítása volt a cél.

A használt sütőolaj tartalmú biodízel felhasználása gázolajokban hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi szempontból egyaránt előnyt jelent, megfelel a fenntartható fejlődés elveinek. A megvalósításhoz azonban több akadályt is le kellett küzdeni a mérnököknek. Így egyedülálló megoldásként – a kiváló minőség megőrzése érdekében – védik a mikrobiológiai fertőzéstől a biodízelt, a gyártástól kezdve egészen a dízelgépjárművek üzemanyag tartályáig. Az állandó minőség érdekében ugyancsak fontos lépés volt a bio-komponens téli hidegben történő csővezetéki szállíthatóságának megoldása.

A biodízelgyártás és szállítás innovatív technológiai módosításai lehetővé tették, hogy az alapanyag egész évben tartalmazzon használt sütőolajat.

Forrás: MOL
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE