Uniós forrásból megújul két országos közút Békés megye déli részén

A Dél-alföldi régióban megkezdődtek azon 4-5 számjegyű mellékutak felújításai, amelyek megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyta jóvá a Dél-alföldi Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül. A Dél-alföldi régióban, Békés megyében meginduló útfelújítás a Regionális Operatív Program európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az április 6-án induló projekt keretében megújul az Orosháza – Tótkomlós – Mezőhegyes és az Orosháza – Mezőkovácsháza összekötő utak összesen mintegy 32 km-es szakasza 2,3 milliárd forintból.

illusztráció - Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan csaknem 945 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a dél-alföldi régióban a 2009-2010 program keretében 108,5 km, a 2011-2013 program keretében közel 74,6 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

A most induló projekt egyik része az Orosháza – Tótkomlós – Mezőhegyes összekötőút (4427 jelű út) 14 km-es szakaszának felújításából áll. A felújításra kerülő másik útszakasz az Orosháza – Mezőkovácsháza összekötőút (4428 jelű út) 18 km-es része. Az útszakaszok fejlesztésének legmeghatározóbb elemei a lokálisan jelentkező, teherbíró képességét elvesztő útalap cseréje, a teljes útfelületet érintő aszfalt erősítőréteg építése, a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemek kiépítése, és az út egyéb tartozékainak, illetve a közösségi közlekedés létesítményeinek felújítása. Kaszaper település határán egy darab forgalomcsillapító sziget, illetve a település központjában két helyen gyalogátkelő kerül kiépítésre. A jelenleg felújítás alá kerülő utak több, rövidebb szakasza korábban felújításra került.

Az összekötő utak fontos észak-déli irányú kapcsolatot biztosítanak Békés megye déli részén és a megye délkeleti területét bekapcsolják az ország vérkeringésébe. Az Orosháza – Tótkomlós – Mezőhegyes és Orosháza – Mezőkovácsháza útszakaszai összeköttetést biztosítanak a 47-es számú főút és a magyar-román határ között, amelyek ezáltal nagy tranzitforgalmat bonyolítanak le a fizetős útszakaszok elkerülésével Nyugat-Európába tartó vendégmunkásoknak köszönhetően.

A kivitelezésre az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.

A kivitelezés során közvetlenül érintettek a projekt során az utak menti települések lakói, akik mindennapi munkába járás, iskolába járás, ügyintézés során használják az országos közutat, valamint közvetve érintettek az utakon áthaladó közlekedők.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Bízunk abban, hogy a gondozásunkban megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd a régióban és betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 265 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?