Gazdaság Hírek Közút

Uniós forrásból megújuló közút Csongrád megyében

A Dél-alföldi régióban megkezdődtek azon 4-5 számjegyű mellékutak felújításai, amelyek megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyta jóvá a Dél-alföldi Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül. A Dél-alföldi régióban, Csongrád megyében meginduló útfelújítás a Regionális Operatív Program európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az április 5-én megkezdett projekt keretében megújul a Csongrád-Szeged összekötő út mintegy 2 km-es szakasza 343 millió forintból.

illusztráció - Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan csaknem 945 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a dél-alföldi régióban a 2009-2010 program keretében 108,5 km, a 2011-2013 program keretében közel 74,6 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

A most induló projekt a 4519 jelű, Csongrád-Szeged összekötő út közel 2 km-es szakaszának felújításából áll. A felújítandó útszakasz az M43-as autópályát köti össze Szegeddel. A felújítandó szakaszon az átlagos napi gépjárműforgalom 8000 egységjármű/nap volt, ami az autópálya forgalomba helyezésével emelkedett. A felújítás azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel a Regionális Hulladéklerakó a 4519 jelű Csongrád – Szeged összekötő út mellett helyezkedik el.

A felújítás során a kivitelezés elsődleges célja a burkolat megerősítése, amelynek keretében három helyen a buszöböl is felújításra kerül. A külterületi szakaszon, az épülő 43-as csomóponttól a vasúti keresztezésig 3 rétegű burkolaterősítésre kerül sor, a vasúti keresztezés és a kivitelezési szakasz vége között pedig a kiemelt szegély újjáépítése és 3 rétegű burkolaterősítés kerül kivitelezésre.
A kivitelezésre az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.

A kivitelezés során közvetlenül érintettek a projekt során az utak menti települések lakói, akik mindennapi munkába járás, iskolába járás, ügyintézés során használják az országos közutat, valamint közvetve érintettek az utakon áthaladó közlekedők.
A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Bízunk abban, hogy a gondozásunkban megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd a régióban és betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 187 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .