Hírek Közút

Uniós forrásból megújul a Királyhegyes-Makó összekötő út egy része

A Dél-alföldi régióban megkezdődtek azon 4-5 számjegyű mellékutak felújításai, amelyek megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hagyta jóvá a Dél-alföldi Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül. A Dél-alföldi régióban, Csongrád megyében meginduló útfelújítás a Regionális Operatív Program európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az április 5-én megkezdett projekt keretében megújul a Királyhegyes – Makó összekötő út mintegy 4 km-es szakasza 488 millió forintból.
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu
 
Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan csaknem 945 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a dél-alföldi régióban a 2009-2010 program keretében 108,5 km, a 2011-2013 program keretében közel 74,6 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.
.
A most induló projekt a Királyhegyes – Makó összekötőút (4424 jelű út) 4 km-es szakaszának felújításából áll. A felújításra kerülő útszakasz kezdőszelvénye a 4456 j. Makó keleti elkerülő összekötő út csomópontjától 895 méterre Királyhegyes irányában van, és többek között Makó város ipari parkjának megközelítését is biztosítja.
.
A jövőben az összekötőút forgalma jelentősen megnövekszik, ezen az úton érik el a közlekedők az M43-as autópályát, és az ipari park területén meginduló jelentős beruházás által előidézett építési és üzemi forgalmat is le kell bonyolítania a 4424-es útnak. Az útszakaszon a kivitelező megerősíti és felújítja a burkolatot, kijavítja a pályahibákat, hogy dinamikusabbá váljon a forgalomáramlás.
.
A kivitelezésre az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.
.
A felújítás során a kivitelezés elsődleges célja a burkolat megerősítése. Az útszakaszon egy új körforgalmú csomópontot is létesítenek, amely kiszolgálja az út mellé települő új beruházás igényeit, ezenkívül kivitelezésre kerül egy új autóbuszöböl is.
.
A már meglévő árkokat kitisztítják, a hiányzó szakaszokon pedig új árkok kerülnek kialakításra. A 4424 jelű összekötő út mentén lévő közúti jelzőtáblákat új, fóliás kivitelű táblákra cserélik.
.
A kivitelezés során közvetlenül érintettek a projekt során az utak menti települések lakói, akik mindennapi munkába járás, iskolába járás, ügyintézés során használják az országos közutat, valamint közvetve érintettek az utakon áthaladó közlekedők.
.
A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.
.
Bízunk abban, hogy a gondozásunkban megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd a régióban és betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.
.

(Ezt a cikket 181 alkalommal tekintették meg.)