Ellenőrzések Hírek Logisztika Tudnivalók

Az élőállatok szállításának körülményeit is ellenőrzi a NÉBIH

Az élőállatok szállításának körülményeit is kiemelten ellenőrzi a húsvét előtti időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – közölte Farle Csaba, a szervezet Csongrád megyei igazgatója szerdán a magyarcsanádi állatpihentetőnél.

Forrás: Wikimedia

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal összevonásával létrejött új szervezet, a NÉBIH feladata az élelmiszer-előállítás teljes vertikumának felügyelete a termőföldtől az asztalig – mondta az igazgató.

A március 19-től április 9-ig tartó időszakban az ellenőrök a húsvéthoz kötődő sajátosságokra koncentrálva vizsgálják többek között a hús és húskészítmény előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és forgalmazást, az édesipari, a borászati termék előállítását és forgalmazását, valamint az élőállatok szállítását is – közölte a szakember.

Kocsubé Sándor kerületi főállatorvos elmondta, az élőállat-szállítás körülményeit uniós jogszabályok határozzák meg. A lovakat 24 órás szállítást követően – melyet két egyórás itatás szakít meg – egy napig pihentetni kell. A szarvasmarháknak, kecskéknek, birkáknak az egy itatással megszakított 29 órás út után jár egynapos pihenő. Ilyenkor az állatokat a járműről lehajtva, élelmet, folyadékot biztosítva, almozott helyen kell elhelyezni.

Ekkor a hatósági állatorvosok fülszámok alapján azonosítják a jószágokat, szemrevételezik az állatokat, és ha rendellenességet tapasztalnak néhány alapvető vizsgálatot is elvégeznek – tudatta a szakember.

Bár a beteg állatok szállítása tilos, az úttal járó sokktól a jószágoknál néha kialakul az angol elnevezése alapján „shipping fever”-ként emlegetett szállítási betegség. Ezt észlelve az állatorvosok természetesen igyekeznek ellátni a jószágokat – mondta Kocsubé Sándor.

A kerületi főállatorvos közölte, évente 600-700 állatszállítmányt ellenőriznek a magyarcsanádi pihenőnél. Míg a korábbi években a húsvét körüli időszakban gyakoriak voltak a Romániából Olasz- és Horvátország felé tartó bárányszállítmányok, idén csupán néhány ilyen akadt. Az elmúlt hónapokban jellemzően szarvasmarhákat szállítottak Nyugat-, és Közép-Európából Törökország irányába.

Forrás: MTI  (bkzg \ gjé)
.

(Ezt a cikket 326 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .