Lassult a halálos közlekedési balesetek számának csökkenése tavaly az EU-ban

Lassult tavaly a halálos közlekedési balesetek számának csökkenése az Európai Unióban – jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

Az elmúlt évtizedben elért, átlagosan 6 százalékos csökkenéshez képest – amely tavalyelőtt 11 százalékkal tetőzött – tavaly mindössze 2 százalékkal esett vissza a halálozások száma.

Siim Kallas közlekedési biztos csütörtöki közleményében ennél is aggasztóbbnak nevezte, hogy néhány, rendkívül jó közúti közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkező uniós tagállamban, például Németországban és Svédországban a halálesetek számának lényeges növekedése figyelhető meg.

A bizottság adatai szerint továbbra is fennáll a motorkerékpárok jelentette probléma is, hiszen az azokkal összefüggő halálesetek száma több mint egy évtized elteltével sem csökkent.

Az EU a 2001–2011 közötti időszakra közúti közlekedésbiztonsági cselekvési tervet dolgozott ki. Ennek köszönhetően a közúti halálesetek száma mintegy 45 százalékkal csökkent, így – a bizottság fogalmazása szerint „több mint 125 000 emberéletet sikerült megmenteni”.

A brüsszeli adatok szerint Magyarországon 2001-ben egymillió lakosra még 121 közlekedési haláleset jutott, 2010-re ez a szám 74-re, tavaly pedig (előzetes adatok szerint) 64-re csökkent. Ez az évtized átlagában 40 százalékos csökkenést jelent, míg tavaly 14 százalékot. Uniós átlagban 112-ről 2010-ig 62-re, tavaly 61-re süllyedt a halálozások száma.

Forrás: MTI  (kvb \ kdl)
.

(Ezt a cikket 226 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!