Kategóriák

Kategóriák

Egyéb Hírek

Sofőrbetegség – Gerincfájdalmakkal kapcsolatos tévhitek

Bár a gerincbetegségek megelőzése egyre hangsúlyosabbá válik, a hatékony prevenció érdekében fontos eloszlatni néhány közkeletű gerincfájdalmakkal kapcsolatos tévhitet.

– A rossz testtartás sokaknak csak esztétikai problémát jelent, pedig hosszútávon a gerinc degeneratív elváltozásaihoz is vezethet. A gerincfájdalmak jelentős része nem a gerinc kóros szerkezetből, hanem annak rossz használatából adódik.

– A gerincfájdalommal küszködő páciensek nagy része a tüneti kezeléseket részesíti előnyben az oki terápiával szemben. A tüneti kezelések a komplex konzervatív kezelés részeként a fájdalmat csökkentik, az életminőséget javítják, de a probléma okát nem szüntetik meg. A valódi, hosszútávú megoldást az izom- és csontrendszer helyes strukturális elrendezésének és szimmetriájának helyreállítása jelenti a testtartási izmok normál alaptónusának visszaállítása révén.

– A veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek, pl. a gerincferdülés vagy a Scheuernann-kór nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is hatékonyan kezelhető Schroth-terápiával.

– A porckorongsérv Mckenzie-terápiával műtét nélkül gyógyítható. A beteget csak indokolt esetben operálják, amikor a speciális gyógytornakezelés nem hoz eredményt.

– Bár a komplex preventív rehabilitációs és fejlesztő módszereket egyesítő úszás az egyik legkedveltebb gyógymód a gerincbetegségek kezelésében, a gyógytornát nem helyettesíti és nem pótolja a személyre szabott speciális korrekciót.

– A különböző nyakmerevítők, derékmerevítők, viselése csak a gerincet terhelő tevékenységek idején javasolt. Használatukkal óvatosnak kell lenni, mert hosszútávon a gerinckörnyéki izmok sorvadását idézhetik elő.

– A gerincbetegségek gyógyítására, a fájdalmak enyhítésére alkalmazott divatos mozgásformák nem mindig eredményesek, a szakember által javasolt, a diagnózisnak megfelelő különböző speciális technikák jóval hatékonyabbak.

Székely Réka
Súlypont Ízületklinika
www.sulypont.hu

Forrás: MTI (OTS)
.

(Ezt a cikket 537 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE