Hírek Járműtechnika Kiállítások Rendezvények

Felavatták a Mobilist, csütörtökön nyit a győri tudományos játszótér

Felavatták a Mobilist, csütörtökön nyit az – elsősorban járműipari fejlesztéseket bemutató – győri tudományos játszótér.

Egy kislány a kiállított autó kerekét forgatja Győrben, ahol hivatalosan átadták a Széchenyi István műszaki egyetem mellett épült Mobilis interaktív játszóházat. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Borkai Zsolt polgármester az eseményen arról beszélt: évek óta együttműködik az önkormányzat az egyetemmel és a gazdaság szereplőivel, hogy még sikeresebbé tegye a várost. Ennek egyik eleme ez a központ, amely egyszerre alkalmas a fiatalok érdeklődésének felkeltésére a tudomány iránt, valamint arra, hogy a jelenleginél is több turistát vonzzon a városba.

Mindennapjainkban egyre nagyobb a műszaki tudományok jelentősége, ugyanakkor nem emelkedik a tudomány és az ipar által igényelt mértékben az ilyen szakokon tanulók száma – emelte ki az eseményen Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora.

Annak, hogy legyen elegendő szakember, különösen nagy a jelentősége Győrben, “a hazai járműipar fővárosában” – tette hozzá, míg Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke azt emelte ki: cégüknél és beszállítóiknál stabil egzisztenciát találhatnak a műszaki végzettséget szerző tehetséges fiatalok.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Polgári István, a győri önkormányzat stratégiai csoportjának vezetője, a Mobilis projektmenedzsere elmondta: a 3 és 99 éves kor közöttieket szólítják meg, de elsődleges célcsoportjukat a pályaválasztás előtt állók jelentik – ezt a korosztályt azonban ők már hat éves kortól számítják.

Nekik szeretnének minél többet és kézzelfoghatóbban elmagyarázni a természettudományokról, elsősorban a fizikáról – mondta. A próbaüzem egy hónapja alatt azt tapasztalták, hogy az interaktív eszközök az iskolai órákat félálomban töltő gyerekek érdeklődését is képesek felkelteni, de a felnőttek is “egyszerre újra csak gyerekek lettek”. Azt is tapasztalták, hogy az iskolai csoportokra betervezett 1-2 óra sokszor nem elég a teljes eszközpark kipróbálására, illetve minden kérdés megválaszolására.

A 2737 négyzetméteres központ a járműipari fejlesztéseket mutatja be interaktív, szórakoztató formában az érdeklődőknek. Négy kiemelt témakörük a karosszéria és életstílus, az eneria és meghajtás, a mozgásvezérlés, valamint a tervezés és gyártás.

A megnyitás után 73 interaktív eszközt próbálhatnak majd ki a látogatók, de lesznek előadó- és konferenciatermek, látványlaborok is. A szemléltető eszközöket az ágazatban két évtizede jelenlévő, saját science centert is üzemeltető londoni Science Projects Ltd. gyártotta.

A 12 állandó és közel ugyanennyi demonstrátori állást teremtő projekt megvalósításához csaknem 1,7 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a győri önkormányzat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében, és ehhez mintegy 200 millió forint önrésszel járult hozzá.

A Mobilis kedd kivételével minden nap reggel kilenc és délután öt óra között tart nyitva; hétköznapokon az iskolai és turistacsoportokra, hétvégén pedig inkább a családokra számítanak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI  (bly \ pdm)
.

(Ezt a cikket 229 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .