A számítógépek biztonsága, a vírusok elleni védekezés mindennapjaink részévé vált, senkit nem kell már meggyőzni a fontosságáról. Ugyanakkor egyre többször olvassuk leveleinket, dokumentumainkat okostelefonon, s közben eszünkbe sem jut, hogy adataink ugyanolyan veszélyben lehetnek, mint egy védelem nélküli számítógépen. Pedig a vírusok a statisztikák szerint egyre nagyobb számban költöznek a mobilokra.

A mobiltelefonok biztonsága egyre égetőbb téma, hiszen még az amúgy az IT biztonságra sokat adó vállalatok menedzsereivel is előfordul, hogy olyan leveleket olvasnak, és olyan dokumentumokat szerkesztenek táblagépeken vagy éppen mobilon, amelyek komoly értéket képviselnek a cég számára, s közben eszükbe sem jut, hogy komoly biztonsági réseket teremtenek ezzel, amit persze a kártevők előállítói igyekeznek ki is használni.

Barcelonában, a február 27-én kezdődött Mobilworld Congress 2012 konferencián és kiállításon az ESET megoldást kínál a problémákra. A kiállításon, saját standjukon a mobilkészülékek védelmére kifejlesztett termékeik zászlóshajóját mutatják be, az ESET Mobile Security for Android-ot. A rosszindulatú szoftverek elleni megoldás egyesíti a NOD32 Antivírus hatékonyságát egy spam szűrő védelmével, sőt, a szoftverben még egy lopásgátló funkció is található. Maga az ESET Mobile Security megoldás már korábban elkészült Symbian és Windows Mobile operációs rendszerekre is, ezek a biztonsági megoldások (immár az Android operációs rendszerrel kiegészülve) alkalmazhatók tabletekre is, feltéve, hogy azok támogatják a hívás és üzenetküldési funkciókat.

Az ESET megbízásából, az InSites Consulting által 2011 október-novemberben lefolytatott, az egész világra kiterjedő kutatás szerint, az internet felhasználók 36%-a az okostelefonjával kapcsolódik a világhálóhoz, 19%-uk alapkészülékével éri el a netet és 10%-uk használ tabletet. Ezek a hordozható készülékek nemcsak a személyes adatokat, de az üzleti információkat is tárolják, hasonlóan az asztali számítógépekhez. Az OSBT (OneSource Building Technologies) szerint a felhasználók 16%-a számolt be biztonsági támadás okozta adatvesztésről.

„Az androidos telefonokra elkészült ESET Mobile Security” rendkívül fontos mérföldkő a vírusvédelemben” – tette hozzá a hírhez Csiszér Béla, az ESET-szoftvereket Magyarországon és Ausztriában forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezető-tulajdonosa. „A Gartner felmérése szerint 2011-ben a világ okostelefon eladása már elérte a 472 millió darabot és a végfelhasználók több, mint 50%-a Android OS típusú készüléket vásárolt, az új termékekkel immár ezt a rendkívül nagyszámú és folyamatosan növekvő felhasználói kör is képes lesz kivédeni a rosszindulatú támadásokat.”

 

Az ESET Android készülékekre kifejlesztett mobil biztonsági termékeinek jellemzői és előnyei:

Proaktív védelem – Figyelmeztet a mobiltelefont megtámadó veszélyekre. Folyamatosan ellenőriz és figyel minden alkalmazást, file-t, mappát és az SD kártyát.

SMS/MMS Antispam – Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy személyre szabja telefonját, ne fogadjon nemkívánatos hívásokat, se kéretlen sms-eket. Kiszűrhetők az ismeretlen számról érkező, illetve névtelen hívások is.

Hívásblokkolás – Lehetővé teszi mind a bejövő, mind a kimenő hívások blokkolását. Különösen ajánlott olyan szülőknek, akik rajta szeretnék tartani a kezüket a gyermek mobiltelefon fogyasztásán.

Biztonsági audit, beépített Task manager – Folyamatosan informálja a felhasználót a telefon létfontosságú funkcióinak pillanatnyi helyzetéről, jelzi az akkumulátor élettartamát, a felhasználható szabad lemez kapacitást, a futó folyamatokat, továbbá a készülék láthatóságát.

Új felhasználói felület – Az új grafika fokozza az Android felhasználói élményt.

• Lopás elleni védelem – Többszörös biztonsági megoldás, amely biztosítja, hogy a telefon elvesztése, illetve ellopása esetén se tudjanak adataink illetéktelen kezekbe kerülni.

• GPS lokalizáció – Az ellopott készülék helye lekérdezhető.

• Távoli lezárás – Távolról megakadályozza a jogosulatlan hozzáférést a telefonon tárolt adatainkhoz.

Remote Wipe – Egy egyszerű sms segítségével, visszaállíthatatlanul töröl minden adatot a telefonról.

Telepítési védelem – Védelmet biztosít a jogosulatlan biztonsági telepítések ellen.

A megbízható barát – A felhasználó SMS figyelmeztetést kap, amennyiben ismeretlen SIM kártyát helyeznek a telefonba. Az alkalmazás képes a tulajdonos előzőleg megadott email címére elküldeni a jelszót.

www.eset.hu


Forrás: news4business.hu
.

(Ezt a cikket 367 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?