Hírek Külföld Üzemanyag

Rekordon a brit üzemanyagárak

Rekordra emelkedtek a kiskereskedelmi üzemanyagárak Nagy-Britanniában a folyamatosan dráguló olaj hatására.

Fotó: Sandy Gemmill - Wikipédia

Az Experian Catalist nevű iparági elemzőcsoport az általa vizsgált országrészek benzinkútjainak árkiírásaiból pénteken kiszámította, hogy egy liter ólommentes motorbenzin jelenleg átlagosan 1,3744 fontba (475 forintba) kerül, vagyis átlépte az eddigi rekordot, a tavaly májusban mért 1,3743 fontos országos átlagot.

Két évvel ezelőtt a benzin átlagos kiskereskedelmi ára literenként 1,1274 font volt. A dízelüzemanyag ára is rekordon jár: az Experian Catalist adatai szerint egy liter gázolaj jelenleg átlagosan 1,4467 fontba (500 forintba) kerül Nagy-Britanniában.

A globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség ára csaknem négyévi csúcson van: hordója előző este New Yorkban átlépte a 128 dollárt. A brit benzinárakat ráadásul a gyengülő font is felfelé hajtja.

Nagy-Britanniában a magas adótartalom miatt hagyományosan a legdrágább az üzemanyag az Európai Unión belül. A benzin és a gázolaj literenkénti kiskereskedelmi ára már évekkel ezelőtt jóval túlhaladta a korábban elképzelhetetlen szintnek tartott egy fontot.

A legnagyobb brit autóklub, az AA a minap levelet intézett George Osborne pénzügyminiszterhez, kérve, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíció indítson vizsgálatot az olajipari árképzés ügyében.

Az AA kérte azt is, hogy a kormány hagyjon fel az üzemanyag-illetékek évenkénti emelésének gyakorlatával, és ennek jegyében törölje az idén augusztusra tervezett, literenkénti 3 pennys illetékemelést is. Londoni sajtóértesülések szerint azonban erre kevés az esély.

Forrás: MTI  (gke \ gtr)
.

(Ezt a cikket 226 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .