Gazdaság Hírek Üzemanyag

GKI Energiakutató: nem várható üzemanyagár-változás

A nemzetközi piaci folyamatok összességében azt jelzik előre, hogy a jövő héten nem változnak az üzemanyag árak a magyar piacon a GKI Energiakutató értékelése szerint.

A társaság közleménye ugyan egy kismértékű emelést elképzelhetőnek tart, de inkább változatlan árakat feltételez. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 426 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet a jövő héten.

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben az üzemanyagok ára a nemzetközi piacon tovább emelkedett. A mediterrán piacon az elmúlt héthez képest a prémium ólmozatlan benzin és a motorikus gázolaj tonnánkénti ára dollárban egyformán 2,4 százalékkal emelkedett, miközben a forint a dollárral szemben ezen a héten hasonló mértékben, 2,1 százalékkal erősödött.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,3 százalékos, míg a gázolaj esetében 0,2 százalékos emelkedést mutatnak.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin több mint 17 százalékkal, míg a gázolaj 21 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb benzint és 13 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni a magyar piacon a GKI értékelése szerint.

Forrás: MTI  (gry \ gkv)
.

(Ezt a cikket 298 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE