Baleset-megelőzés Hírek Tudnivalók Vezetéstechnika

Tükröm, tükröm…Állítsuk be helyesen

Az alábbi írás megértéséhez, kérlek olvasd el az ehhez kapcsolódó korábbi írást, hiszen annak folytatása, bár tényleg régen készült, de az aktualitása semmit nem vesztett. Sőt! Sajnos az abban leírtak nem ismerete, vezetett egy nem rég megtörtént tragédiához ( A cikket itt olvashatod )

Hogy ki volt a hibás? Nem az a célom, hogy igazságot tegyek. Hol tartunk a felvilágosítás terén? A cikk elolvasása után, megkerestem a médiát, és ajánlottam közlésre, a hungarokamion.hu cikkét, arra gondolván, hogy az ebben leírtak felhívják a figyelmet, egy nem sokat emlegetett, kevésbé ismert veszélyre. A visszapillantók holtterére. Mondanom sem kell, hogy válasz nélkül maradt. Rendben. Akkor maradjunk itt, és a magunk szerény eszközeivel, az oldal olvasóival osszuk meg az ismeretet, azt remélve, hogy tovább adják, ha másnak nem, családtagoknak, ismerősöknek, rokonoknak. Így is elértük a célunkat, hiszen, kik ismerik, hallottak róla, már elkerülhetik a balesetet, legyen gyalogos az illető, vagy éppen  autós.

Mi, akik állandóan úton vagyunk, sokat láttunk már kamion „legyalult” jobb első sarkát, személykocsi behorpadt, végigszántott baloldalát. Az esetek többségében, ezek nem súlyos balesetek. Természetesen ez nagyban függ a sebességtől, hiszen a sávváltás egy autópályán, nyilván sokkal veszélyesebb, és egy ilyen „találkozás” súlyosabb következményekkel jár. A „ Nem láttam, mert holttérben volt” nem mentség. Nem mentesít a felelősség alól.

Jártam már így. Szó nélkül aláírtam, hogy hibás vagyok. Hála autóstársam belátásának, ismeretének, elég volt kitölteni egy betétlapot, és nem ragaszkodott, hogy rendőrt hívjunk, pedig az eset külföldön történt. Rögtön tudta, hogy mi okozta a koccanást. Ő tudta, és megértette.

Nem bocsátkozom ismétlésbe, hiszen úgy gondolom, elolvastad az előző részeket. Egy kép emlékeztetőül. Melyik tükörben mi és mekkora a terület, amit jó beállítás mellett beláthatsz.

Ez rendben is volna. De! Hogyan lehet beállítani megfelelően? A képek alapján, sac/kb be tudod lőni. Itt tegye mindenki szívére a kezét! Valóban „belövöd” ellenőrzöd, ha beülsz egy idegen autóba? Beállítod, amikor egy hétig más járt a sajátoddal? Vagy azt gondolod, hogy „ Elég nagyok. Látok benne. Jojaz nekem”

Itt, most ehhez szeretnék segítséget nyújtani, számítva arra, hogy cégek, nem sajnálnak pár kiló festéket, a festéssel járó időt, és a telephelyükön felfestik az innen letölthető rajz alapján a sémát, hogy legalább az elinduláskor be tudd állítani a tükreidet. Ez a rajz. A méretek, a mellette lévő táblázatból kiolvashatók.

Egy példa Hollandiából. Ha egy benzinkút, vagy parkoló előtt ezt látod, ( Spiegelafstelplaats) akkor találsz lehetőséget a tükreid beállítására.

A sémát felfestették, illetve a fűben kikövezték, és arra festettek.

Fontos, hogy ez a vonalhoz, nem az első tengelyt igazítod, hanem a testedre legyen merőleges, ahogyan vezetés közben ülsz.

Ne lepődj meg, ha az eddigiektől eltérő lesz a kilátás. Lehet, hogy eddig nem volt jól beállítva.

Hogy külföldön mennyire veszik komolyan? Sokszor látjuk, hogy milyen jelentőséget tulajdonítanak egyes országokban a biztonságnak és csodálkozunk, hogy itthon miért nem lehet bevezetni, egy jogszabály módosítást nem igénylő módszert. Milyen egyszerű eszközökkel lehet felhívni a figyelmet egy veszélyre, elkerülendő a baleseteket. Nem a bírság az elsődleges megoldás. Erre több példát is hoztam már és megosztottam itt az oldalon. Íme ismét, egy kép, amit Hollandiában kaptam lencsevégre, és kapcsolódik a leírtakhoz. Ez ugyan egy jól belátható kereszteződés, mégis ott a tábla, ami a kanyarodó jármű vezetőjét figyelmezteti, hogy az utat, amire kanyarodik, kerékpársáv keresztezi, de figyelmezteti a kerékpárost is.

Remélem, sikerült felhívni a figyelmet, egy lehetőségre, amivel, ha nemis megszűnik, de legalább csökken az ebből a problémából adódó balesetek száma.

Jó gurit.
Sklave

.

(Ezt a cikket 599 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock