Komoly fennakadásokat okozott szerdán reggel a közúti és vasúti közlekedésben a sűrű éjjeli havazás Csehországban. Délután két tömegbaleset is történt tetemes anyagi károkkal, de emberáldozat nélkül.

A prágai országos meteorológiai intézet kora reggeli jelentése szerint a legtöbb cseh és morva régióban 20-30 centiméternyi hó hullott, de a hegyekben ennek kétszerese, sőt háromszorosa is. A délnyugat- csehországi Sumava hegységben például szerdára virradóra 80 centiméternyi hó esett.

Nem sokkal kevesebb hó hullott a cseh-lengyel határon lévő Óriáshegységben (Krkonose) is, aminek következtében nagyon megnehezült a közlekedés. Náchodban lezárták a közúti határátkelőt, számos alsóbbrendű út járhatatlan. Több helyi vasúti járatot sem tudtak reggel a hó miatt elindítani.

Hasonló problémák vannak a közlekedéssel az észak-morvaországi Beszkidekben (Beskydy) és Nyugat-Csehországban is. A cseh-német határátkelők nehezen megközelíthetőek, a kásás hóval borított utak mentén sok az elakadt, veszteglő kamion.

A rendőrség információi szerint országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú közúti baleset történt, de szerencsére eddig az egyik sem volt tragikus.

Kora délután tömegbaleset következtében mindkét irányban leállt a forgalom a Prága-Brünn (D1) autópályán, mert Humpolec környékén tömegbaleset történt. A CT24 hírtelevízió szerint több tucatnyi személyautó, autóbusz és kamion ütközött, illetve csúszott egymásba, s mintegy tucatnyi személy megsérült.

Az észak-morvaországi Ostrava közelében az R35-ös gyorsforgalmi úton legalább 40 kocsi ütközött, s a forgalom néhány óráig szünetel.

Az elakadt, árokba csúszott autók azonban gondokat okoznak a közlekedésben. Dél-Csehországban és az Óriáshegységben a viharos erejű szél is bonyolítja a helyzetet.

A magyarok által is gyakran használt Prága-Brünn (D1) autópálya be van havazva, de – kivéve a Humpolec környéki szakaszt – fokozott óvatossággal járható. Az autópálya Cseh-morva Fennsíkon (Ceskomoravská vysocina) áthaladó szakaszán a jelentések szerint azonban továbbra is sűrűn havazik, s rosszak a látási viszonyok. Kora reggelig kilenc baleset történt, és számos kamion elakadt.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ kho)
.

(Ezt a cikket 286 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?