Ellenőrzések Hírek Rendőrségi hírek Sajtószemle Szervezetek hírei

TISPOL európai közúti ellenőrzések időpontjai 2012-ben

Idén is számíthatnak a gépjárművezetők nemzetközi szintű közlekedésrendészeti akciókra. A TISPOL 2012-ben kilenc európai akció végrehajtását tervezi.

Tispol ellenőrzésA TISPOL (European Traffic Police Network) legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez. Ezek a kampányok Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL-ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.

A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2012-ben összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nemkívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, s megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak.

2012-ben az európai rendőrök két-két alkalommal ellenőrzik a sebességhatárok megtartását, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszerek használatát, a tehergépjárművekre vonatkozó szabályok megtartását, továbbá fellépnek az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg az autóbuszok ellenőrzésére egy alkalommal kerül sor.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeknek és a helyi sajátosságoknak megfelelően milyen időtartamban (két-három nap stb.) szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén. A fentiekre tekintettel az ellenőrzési időpontok konkrét meghatározása is közösen történik.
.
Az idei egyeztetésnek megfelelően hazánkban a TISPOL nemzetközi ellenőrzésekre az alábbi időpontokban számíthatunk:

  • Február 14–16.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
  • Március 13–14.:  „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
  • Április 17–19.: „Speed” sebességellenőrzés
  • Június 8–9.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére
  • Július 24–26.: „Bus” nemzetközi autóbusz-ellenőrzés
  • Augusztus 22–23.: „Speed” sebességellenőrzés
  • Szeptember 11–13.: „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
  • Október 9–11.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
  • December 14–15.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 267 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .