Amerikában hatékony módját találták ki a gyors hóeltakarításnak. A Tow Plow rendszer lényege, hogy a hókotró teherautó mögé kapcsolt kormányozható pótkocsi oldalára hóekét szereltek, amellyel akár két sávot is letakaríthatnak egy menetben, egy sofőrrel!

Az első ránézésre rendellenes mozgású pótkocsi egy második hókotró munkáját végzi, amely az első hókotrót követve pontos fedésben tolja le a második sávból is a havat. Ha csak egy sávot kell takarítani, akkor csak egyenesbe kell kormányozni a pótkocsi kerekeit, amely így visszaáll a vontató mögé.

A találmány további szépsége, hogy a pótkocsi egyben nagy mennyiségű síkosságmentesítő anyagot is képes kiszórni az útfelületre. Persze egy ilyen hókotrós pótkocsi mozgatásához nem akármilyen teljesítményű vontató teherautó szükséges, de a magasabb üzemeltetési és beszerzési költségek ellenére is gazdaságosabb megoldás, mint két különálló hókotró alkalmazása.

A Tow Plow rendszer Kanadában sem ismeretlen. Sőt! A kanadai szerelvény sokkal profibbnak tűnik amerikai társánál.

Hasonló szerkezetet Európában még nem láttunk, de az Észak-Amerikai kontinensen is csak mostanában kezd elterjedni a pár évvel ezelőtt kifejlesztett technika.
.

(Ezt a cikket 998 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?