Hétfőn szolgálatba állították az első új, sárga rohamkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Új, citromsárga színű mentőautók állnak az átadás-átvétel előtti ellenőrzést és felkészítést végző cég budapesti telephelyén. Az új gépkocsik átvétele folyamatosan zajlik, a szerződés alapján a beszállítónak a 37 járművet január 31-ig kell átadnia. Az átvétel és a forgalomba helyezés előtt a gépkocsik komplex ellenőrzésen mennek keresztül, ezt követően történik a műszaki vizsgáztatás is. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Elsőként Budapest és Pest megye egyes mentőállomásain kezdték meg a munkát a sárga mentőautókkal, az elkövetkező hetekben pedig a szóvivő tájékoztatása szerint az ország minden részében megjelennek az új járművek.

Mint Győrfi Pál kifejtette, az egészségügyi tárca 849 millió forintos támogatásából 37 korszerű esetkocsit szerzett be az Országos Mentőszolgálat, míg egy másik, 574,5 millió forintos forrásból 23 mentőgépkocsi beszerzése van folyamatban.

Ezeken felül az egészségügyi államtitkárság néhány hete újabb, 1,45 milliárd forintos forrást biztosított a mentőszolgálat számára, ebből a tervek szerint 60-70 mentőautó megvásárlására nyílik lehetőség. Továbbá tavaly december végén elindult az az európai uniós fejlesztési program is, amelynek 11,5 milliárd forintos forrásából egyéb fejlesztések mellett mintegy 200 mentőautót tud majd venni a szolgálat.

Mindez összességében mintegy 330 elöregedett mentőautó kiváltását jelenti, vagyis az Országos Mentőszolgálat flottájának több mint harmada az elkövetkező időszakban újakra cserélődhet – hangsúlyozta Győrfi Pál szóvivő.

Az új, sárga színű mentőautókat tavaly karácsony előtt mutatták be az Országos Mentőszolgálatnál, ahol 2008 óta először avathattak új esetkocsikat. Mártai István, a szolgálat főigazgatója kifejtette: Európa számos országában azért sárga színűek a mentőautók, mert így jobban láthatóak. Az új esetkocsikon fényvisszaverő optikai csíkok is vannak, továbbá a járműveken már a mentőszolgálat új szlogenje, a „Hivatás az életért” olvasható.

A hvg.hu múlt csütörtökön a tv2 Tények című műsorára hivatkozva azt írta: nem lehet forgalomba helyezni az új, citromsárga színű mentőautókat, mert azok nem felelnek meg az előírásoknak, az autókon még rendszám sincs.
Győrfi Pál szóvivő erre reagálva akkor leszögezte: a közbeszerzési folyamat során a nyertes pályázó az összes szükséges dokumentumot, így a törésteszteket is csatolta.

„Az első 11 jármű már levizsgázott, érvényes rendszámmal rendelkezik, így hétfőtől szolgálatba állhatnak mentőállomásainkon” – hangsúlyozta, hozzátéve: az érintett mentőgépkocsi-vezetők felkészítése is megtörtént.

Forrás: MTI  (bkdi \ bám)
.

(Ezt a cikket 284 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?