Elkészült a második Ipoly híd, előkészítés alatt a következő kettő

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Pösténypuszta és Pető (Pet’ov) között elkészült a második híd az Ipolyon, további kettő építése jövőre kezdődik – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI megkeresésére.

Az új híd átadási ünnepsége február 24-én lesz. Az első Ipoly híd a tavaly októberben átadott Ráróspuszta és Rárós közötti volt. Előkészítés alatt áll az Ipolydamásd-Helemba, valamint a Vámosmikola-Ipolypásztó közötti híd építése – jelenleg a tervezés és engedélyezés zajlik, az építés jövőre kezdődhet.

A Ráróspuszta és Rároš közötti Ipoly híd kivitelezésének szerződéses összege nettó 2.516.000 euró (mintegy 750 millió forint) volt, az építést a Ipoly A-H 2009 Konzorcium (vezetője az A-Híd Építő Zrt., a tagja pedig a Hídépítő Zrt.) végezte.

A Pösténypuszta és Pető (Pet’ov) települések közötti Ipoly híd kivitelezésének szerződéses összege nettó 3.188.016 euró (közel egymilliárd forint) volt. Ezt a hidat a PM Konzorcium (amelynek vezető tagja a Porr Építési Kft., a tagja pedig az MCE Nyíregyháza Acélszerkezetgyártó Kft.) építette.

Az eddig elkészült két híd költségéből 82 százalék voltaz uniós támogatás.

A múlt század első évtizedeiben még 47 híd kötötte össze a keskeny Ipoly folyó két partját. A II. Világháborút követően a trianoni határszakaszon a hidak nagy részét megszüntették, a határt a forgalom elől elszigetelték. A Magyarország és Szlovákia között 2007. november 16-án Párkányban aláírt egyezmény értelmében a hidak egy része újjáépül.

Forrás: MTI  (ghg \ egr)
.

(Ezt a cikket 269 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?