Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Az olasz kamionosok sztrájkja a vasutasokéval folytatódik

Pénteken ér véget az olasz fuvarozók hétfőtől tartó országos sztrájkja, melyen a római kormány által ígért ágazati támogatások enyhítettek, ugyanakkor a vasutasok csütörtök estétől munkabeszüntetésbe fognak.

Este 21 órától kezdődik az olasz vasutas szakszervezetek huszonnégy órás munkabeszüntetése a Monti-kormány által januárban bejelentett közlekedési liberalizáció ellen. A vasutassztrájk egybeesik a hétfőtől tartó országos kamionos blokád két utolsó napjával.

Az olasz autópályák nagy részén ismét akadálytalan a forgalom, kivéve Livorno kikötőjét, Ravenna autósztrádakapuit, a Bologna-Taranto közötti A14-es sztráda egyes szakaszait, ahol továbbra is tüntetnek a kamionosok. Még akadozik a közlekedés a dél-olasz Campania, Calabria, Puglia és Szicília útjain is.

A Corrado Passera gazdasági fejlesztési csúcsminiszter ígérte támogatások feloszlatni nem tudták, de enyhítették a járműforgalmat négy napja lassító barikádokat. A miniszter ugyanis bejelentette, hogy a költségvetésből 170 millió eurót biztosítanak a fuvarozóknak autópályadíj kedvezményre.

További 30 millió euró úgynevezett Ecobonus támogatást kapnak, ha környezetvédő szállítást végeznek. A rendőrség hétfő óta több mint tíz kamionost tartóztatott le forgalomakadályozás miatt és azért, mivel rátámadtak sztrájktörő kollégáikra. A Fiat-gyárak termelése kedd óta szünetel az alkatrészellátás leállása miatt. Az áruellátás elsősorban Olaszország déli részén akadozik, de a szupermarketek polcai Rómában is megüresedtek.

A termelők az utcákon ingyen osztották termékeiket, hatalmas sikerrel, de a fogyasztóvédők szerint több kereskedő visszaélt a helyzettel, közel kétszeresére emelve az árakat. Az üzemanyagot szállító tartálykocsikat rendőrségi autókkal kísérték a benzinkutakhoz. Nápoly utcáit ismét elöntötte a szemét a leállt hulladékszállítás miatt.

A forgalom és az áruellátás helyzete továbbra is kritikus Szicília szigetén a Forconi (Vasvilla) nevű mozgalom több mint tíz napja tartó utcai tüntetései miatt. A fuvarozókkal együtt a termelők és a diákok is tüntetnek, adócsökkentést és Szicília autonómiáját követelve.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI  (hsj \ kfe)
.

(Ezt a cikket 316 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .