Kifizették a büntetést a külföldi szabálysértők

Fokozott ellenőrzést tartott kedden és csütörtökön az M1-es autópályán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a szabálytalanul közlekedő gépjárművek kiszűrésére. Sebességtúllépés miatt 13 külföldi állampolgárral szemben intézkedtek.

Skywalker_Lajos: 2009.06.26
illusztráció

A külföldi rendszámmal rendelkező gépjárműveket megállították a kollégák, ezen járművek vezetőinek ugyanis a helyszínen kellett megfizetni a gyorshajtásért kiszabott bírságot. A külföldiek kizárólag készpénzzel, forinttal vagy euróval fizethettek, miután szabálysértésen kapták őket a rendőrök. Ha nem volt elegendő készpénzük, a gépjárművet a helyszínen hagyva kellett gondoskodniuk a kirótt bírság befizetéséről.

A visszatartás intézményének alkalmazása nem új keletű.  A jogszabályok 2011. július 1-jétől változtak Magyarországon. Gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, vagy ittas járművezetés esetén a közúti forgalomban történő ellenőrzés alkalmával a Rendőrség a járművet a bírság (30.00-300.000 forint), illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig visszatarthatja. Szintén visszatartható a gépjármű, ha az eljáró hatóság a közúti ellenőrzés során megállapítja, hogy a jármű vezetőjének, vagy üzembentartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn.

A kétnapos ellenőrzés tapasztalatai szerint az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán közlekedő külföldi szabálysértők mindegyike a helyszínen fizette meg a szabálysértés elkövetése miatt kiszabott bírságot. A rendőrök 13 külföldi állampolgárt (3 román, 6 osztrák, 1 török, 1 koszovói, 1 cseh, és 1 szlovák) kaptak gyorshajtáson, akik a helyszíni fizetés mellett döntöttek, így a gépjárművek visszatartására nem volt szükség.

                                            Léber Gabriella r. hdgy.
Sajtóreferens

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 209 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?