Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Sűrű havazás és szélviharok Csehországban és Szlovákiában

Közlekedési fennakadásokat okozott Csehországban a csütörtöki sűrű havazás és szélvihar. A meteorológiai intézet jelentése szerint a hegyekben az estig helyenként 70-75 centiméternyi hó is leesik.

A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegységben (Krkonose) nagyon nehezen járhatóak az utak, és két határátkelő – Náchod és Harrachov – a reggeli óráktól le van zárva a forgalom előtt. Gondokat okoz, hogy a hegyvidéki utakon számos helyen kamionok vesztegelnek. A szélvihar a hegyekben elérte az óránkénti 110 kilométeres sebességet.

Hasonló problémák vannak a cseh-német határon is. Míg az autópályás átkelők járhatóak, a hegyvidékieken állandóan változik a helyzet, mert több útszakaszt – elsősorban a félrecsúszott, keresztben álló kamionok miatt – időnként le kell zárni.

A Prága-Brünn autópálya (D1) ugyan síkos és be van havazva, de járható. Különösen a Cseh-morva Fennsíkon (Cesko-moravská Vrchovina) áthaladó sztrádaszakaszon azonban sok a veszteglő, elakadt kamion, ezért a rendőrség fokozott óvatosságra intette a vezetőket.

Szlovákiában ugyancsak szinte az egész országban sűrűn havazik, aminek következtében az északabbra lévő hegyvidékeken problémák vannak a közúti közlekedésben. A besztercebányai és a garamszentkereszti járásokban három hegyi átkelő – Velké Pole, Kremnické Bane, Donovaly le van zárva a kamionok előtt. A körmöcbányai (Kremnické Bane) átkelőn több kamion az árokba csúszott, aminek következtében délután a teljes közlekedés megbénult.

A Magas-Tátrában nagy erejű szélvihar tombol, amely a meteorológusok szerint csak az esti órákban csitul el. Komoly gondok vannak a poprádi és a szepsi járásban is, ahol a szélvihar tetőket tépett le. Poprád környékén több út járhatatlan.

A rendőrség felszólította a gépkocsivezetőket, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne üljenek volán mögé, s elindulásuk előtt tájékozódjanak a pillanatnyi úthelyzetről.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ kti)
.

(Ezt a cikket 218 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .